Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB Karlskrona utmanar HVDC

Annons

Statoil har undertecknat ett "letter of intent", avsiktsförklaring, med svenska ABB Power Technologies om projektet. Kabeln ska dras från Mongstad i Nord-Hordaland i Norge ut till Gjøafältet. Kontraktet ska skrivas andra kvartalet 2009 och kabeln ska vara installerad 2010 då det för 18 år sedan upptäckta fältet ska gå i produktion.

Statoil slipper därmed att elektrifiera fältet med gasturbiner och miljövinsten med kraft från land motsvarar ett koldioxidutsläpp från 100 000 bilar.

Kontraktets värde är enligt norsk press 500 miljoner norska kronor, cirka 550 miljoner svenska kronor.

Gjøa-fältet blir vid sidan av Troll A och Valhall de första olje- och gasfält som drivs med elkablar från land. I Troll har ABB levererat ett HVDC Lightsystem med motorformerkompressorer. ABB sitter i diskussioner med Statoil om ytterligare HVDC-kablar ut till Troll.

- Men på Gjøa blir inte effektbehovet lika stort så där klarar vi de relativt begränsade effektmängderna med en växelströmskabel, säger Hans-Åke Jönsson, platschef för ABB High Voltage Cable i Karlskrona.

- Utmaningen för oss denna gång är av en helt annan art, plattformen är flytande och vi ska alltså bygga en elkabel som rör sig i tre dimensioner som klarar utmattningsproblematiken, berättar Jönsson som inte har underlag att bedöma om det blir leveranser av Ludvikaapparater som exempelvis shuntreaktorer för att tekniskt kunna trycka ut den kraft som behövs.

- Nu har vi haft ett par dagar att vara glada åt stora order, nu får vi gå vidare, kavla upp ärmarna och jobba på, säger Jönsson som beklagar att ABB inte vann hela Britnedkontraktet som man arbetat hårt för.

Mer läsning

Annons