Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB jätteinvesterar i Grängesberg

Annons

Det sägs att det egentligen är omöjligt att tillverka de brytelement, eller interrupters som de heter på ABB-språk, i ett enda stycke med samma godstjocklek och struktur i kopparrören men det går.

- Men vi talar inte om hur. Här råder strängt fotoförbud och tillverkningsmetoden är inte ens patentsökt. Då skulle man av patentansökan kunna läsa ut hur vi gör och ta sig runt skyddet. Då är det bättre att hålla det här hemligt, säger Lars-Erik Norman som är platschef för ABB Interrupters i Grängesberg.

Norman är stolt över sin fabrik som numera tillverkar alla brytelement till ABB:s alla högspända brytarfabriker runt om i världen.

- Vi i Grängesberg är nog ett av få svenska företag som exporterar produkter till Kina, säger Norman.

Och han är ännu stoltare över sin personal.

- Det var i oktober i fjol som vi fick chansen. På ett år har vi ökat volymerna med 120 procent. Nu ska vi fördubbla produktionen ytterligare en gång, säger platschefen som fått klartecken från Zürich att investera upp till 40 miljoner och att ta in ytterligare tiotalet personer.

- Vi har gått från att vara lokal leverantörer till brytarfabriken till att bli globala. När vi chockades av den stora orderingången i oktober i fjol fanns inget annat att göra än att beordra att fabriken skulle köras 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Grängesbergarna har gjort en oerhörd insats. Att köra på max är svårt men det gick. Det får inte bli fel på våra produkter, så höga kvalitetskrav har vi på oss.

- Våra 38 fast anställda fick ta hand om 24 inlånade för att det skulle gå, berättar Lars-Erik Norman som slitit med att lösa sex flaskhalsar varav två riktigt allvarliga.

För ett år sedan hade man 38 fast anställda i produktionen, idag 56. På kontoret fanns det 11 anställda idag 15.

Men Grängesfabriken klarade av att försörja ABB:s alla brytarfabriker i Ludvika, Indien, de två i Kina, Italien, Tyskland, Schweiz och i USA. Alla fabrikerna har det gemensamma att de går för fullt och om Grängesfabriken missar i kvalitet eller leveranssäkerhet så blir det konsekvenser.

Denna gång av det positiva slaget, man klarade det och tacken kommer i form av en utbyggnad och nya jobb.

Nu har man redan byggt en ny försilvringsmaskin och en ny automattvätt som tar bort fett från pressningen med hjälp av ultraljud.

- Nu går vi vidare och går från en produktion som har mycket hantverk till att bli högautomatiserade.

- Många vet inte om att vi monterar hela brytpolen till ABB:s gasisolerade ställverk. Vi arbetar under extrema renhetskrav som bara flygindustrin kan mäta sig med. Ett hårstrå och det blir fel. Vi monterar under övertryck och golvet våtorkas en gång i timmen. Denna verksamhet expanderar och vi ska bygga ut montagehallen. Innan det är gjort kommer vi att tillfälligt hyra in oss i Granlunds lokaler intill våra, berättar Norman.

Går allt enligt plan så kommer ABB:s nya Grängesfabrik att invigas i februari.

Mer läsning

Annons