Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-ingenjörerna vill sluta trots ökad trivsel

Annons

Civilingenjörerna på ABB som är anslutna till Sveriges Ingenjörer gör med regelbundna mellanrum en enkät bland medlemmarna för att pejla stämningarna.

I årets löneförhandling förväntar sig ingenjörerna en lönehöjning på 7,8 procent. Bara 30 procent är nöjda med lönen och 33 procent förklarade sig nöjda med utfallet 2006.

- Vi har gått in med förhandlingsbegäran men företaget kommer inte att börja förhandla på allvar förrän efter semestrarna. Jag tror att det hettar till i september-oktober, säger kretsordförande Bertil Nordqvist.

- Att så många som 42 procent säger att de ska söka jobb utanför ABB de kommande 12 månaderna bör ABB ta till sig. Det börjar bli ingenjörsbrist så att 80 procent säger att de kommer att tacka ja om de bjuds nytt jobb är en varningsklocka. Den enda gång då så här många sagt sig vilja byta arbetsgivare har varit åren då vi haft stora varsel. Nu är situationen annorlunda, företaget går väldigt bra och arbetsmarknaden är ljus. ABB har varit lite väl återhållsamma mot oss ingenjörer, säger Nordqvist.

Undersökningen visar dock på en del positiva saker för ABB, trivseln ökar. 91 procent säger sig trivas jämfört med 80 procent 2004.

77 procent upplever jobbet på ABB som stressigt vilket är lika som 2004. Men fler får stöd till kompetensutveckling och tiden för återhämtning/vila upplevs ha förbättrats.

- Att arbetsmiljön och trivseln förbättrats är mycket positivt, men det här med lönen förblir ABB:s problem tycks det, säger Nordqvist.

Mer läsning

Annons