Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB har passerat den 600:e Facts-anläggningen

Annons

ABB Power Systems har två teknikben, HVDC i Ludvika och Facts i Västerås. Facts står för Flexible alternative currrent transmission systems, på svenska flexibla växelströmssystem, vilket är ett samlingsnamn för svenska ABB:s serie- och shunt-kompenseringstekniker som gör att indiustrier och kraftbolag kan använda sina kraftsystem effektivare utan dyrbara nya installationer.

- Vi kommer att öka med mellan sex och tio anställda i år. Det känns som en utmaning att hitta denna spetskompetens, säger Facts-chefen Claes Scheibe som berättar att enheten i världen har 200 anställda.Som Nya Ludvika Tidning tidigare berättat har ABB Power Systems svenska del ökat sin omsättning med nära 16 procent från 5,9 miljarder till 6,8 miljarder. För Facts, som har över 50 procent av världsmarknaden, var 2006 ett nytt rekordår med 50-procentig tillväxt.

- Och det fortsätter att gå bra för oss. Senast NLT skrev om oss så var det i samband med våra stora projekt i Mexiko. Men vi fortsätter att ta mindre order. Vi har en ny industriorder i Brasilien och ett seriekompenseringsprojekt i samma land som kommer att ge en hel del beläggning hos Capacitors i Ludvika. Att det är två nya projekt i just Brasilien är en ren tillfällighet. Efterfrågan är stark överallt och vi kommer om en inte allt för avlägsen framtid att gå ut med några riktigt stora projekt, säger Scheibe.

- Vi har nu med säkerhet passerat 600 Factsanläggningar som är i drift i världen. Vi närmar oss faktiskt 700 anläggningar som levererats sedan vi började med detta för snart 60 år sedan men en del är inte längre i drift så de ska inte vara på en referenslista. Vi har sådant drag att vi måste prioritera offerter och projekt så vi har inte hunnit med att datera upp referenslistan sedan i höstas, berättar Claes Scheibe.

Mer läsning

Annons