Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB förlorade nytt HVDC-projekt till Siemens

/
  • Jätteorder. ABB Karlskrona har vunnit sin största kabelorder men ABB-kollegorna i Ludvika ryser efter att ha förlorat HVDC-stationerna till ärkerivalen Siemens.

Annons

ABB bekräftar nu företagets största kabelorder någonsin för en högspänningsförbindelse mellan kraftnäten i Storbritannien och Nederländerna.

ABB-kontraktet, värt 350 miljoner dollar, har skrivits med National Grid i Storbritannien och det statligt ägda TenneT i Nederländerna. Kabelkontraktet gäller den 260 kilometer långa kabeln på den nya världsrekordeffekten 1000 megawatt.

Hela projektet är värt 600 miljoner dollar och beskedet att kunderna valt ABB Ludvikas ärkerival Siemens som leverantör av kommer som en ny kalldusch för ABB i Ludvika. Siemens har plockat hem en ny HVDC-order värd 1,7 miljarder kronor

ABB i Ludvika förlorade för ett par veckor sedan HVDC-stationerna i danska Storabältsprojektet, för ett par månader sedan Indiens största HVDC-projekt som ska trygga New Delhis kraftbehov och helt nyligen så tog Siemens över det kanadensiska vindkraftsprojektet NaiKun där ABB varit inne i förstudien som partner med HVDC-Ligttekniken.

Liksom i Storabältsprojektet får nu ABB nöja sig med ABB i Karlskronas framgång.

- Vi är mycket stolta över att ha fått förtroendet att leverera kraftkablarna till BritNed-projektet. Det är vår största kabelorder någonsin och den betyder mycket för den fortsatta utvecklingen av Karlskrona-verksamheten, säger Hans-Åke Jönsson, platschef för kabelverksamheten i Karlskrona.

Mer läsning

Annons