Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ABB-elever reser ut i Europa

/
  • Jakob Jansson, Laura Karlsson, Petter Martinsson och Marcus Lundholm går alla fyra i årskurs 2 på ABB-gymnasiet och är med i projektet där man har utbyte med andra europeiska länder. Jakob och Laura var i Frankrike i december och nästa vecka åker Petter och Marcus till Polen.
  • Både Jakob Jansson och Laura Karlsson tyckte att det var renare i Frankrike jämfört med i Sverige.
  • Mohamed Maldi är lärare på ABB-gymnasiet och han åker med till Polen nästa vecka.

I två år ska projektet pågå där elever och lärare från ABB-gymnasiet besöker andra europeiska länder för att bland annat lära sig mer om miljöarbetet i respektive land.
Petter Martinsson och Marcus Lundholm åker nästa vecka till Polen och tycker att det ska bli spännande.

Annons

Det är åtta europeiska länder som är med i det tvååriga projektet, som har flera delmål, men huvudtemat är miljön.

Projektet finansieras av internationella programkontoret, en statlig myndighet som arbetar för att höja kvaliteten inom utbildningsområdet genom att ge förutsättningar för människor att delta i internationellt utbyte och samarbete.

– Motsvarande myndighet finns i de andra länderna sedan är det upp till varje skola att lämna in en ansökan, berättar Mohamed Maldi, lärare på ABB-gymnasiet.

Laura Karlsson och Jakob Jansson var två av sex elever från ABB-gymnasiet som i december tillbringade fem dagar i Frankrike, närmare bestämt i staden Compiegne, norr om Paris.

– Det jag fick ut mest av var att få bo och umgås med en fransk familj. När det gäller miljön så tycker jag att det var stor skillnad jämfört med Sverige. Det var mycket renare i Frankrike, säger Jakob.

Att det var rent och snyggt på gatorna i Compiegne håller Laura med om, men i övrigt var hon inte så imponerad.

– Jag tycker att det var ungefär som här. Men huvudsaken var att få lära sig lite om en annan kultur och lära känna andra människor.

Både Laura och Jakob har kontakt med de familjer som de bodde hos i Compiegne.

Båda fick också vara med på skollektioner och en sak som de lade märke till var att eleverna hade betydligt mer respekt för lärarna än i Sverige.

Nästa vecka, på onsdag, ger sig ett annat gäng elever från ABB-gymnasiet iväg till Polen och staden Gorzyce som ligger i den södra delen av landet.

– Det ska bli intressant att träffa polacker och att prata om miljön, säger Petter Martinsson.

– Jag kommer att absolut att berätta hur vi arbetar med miljön här i Sverige, säger Marcus Lundholm.

Båda har redan varit i kontakt med familjerna som de ska bo hos i Gorzyce.

– Det ska bli spännande, man vet inte vad som väntar, säger Marcus och får medhåll av Petter.

Nästa land som ABB-elever kommer att besöka är Slovenien och i september kommer elever från övriga sju länder som ingår i projektet till Sverige, totalt ett 50-tal ungdomar.

– Kravet för vår del är att när projektet är slutfört våren-sommaren 2013 ska minst 24 elever härifrån ha varit utomlands. Alla vill inte åka iväg, men det målet kommer vi att uppfylla, påpekar Mohamed Maldi.

Mer läsning

Annons