Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 eller 21 miljoner?

/

Nu är det klart att Ludvikaföretaget AEB får bygga cykelvägen mellan Stensbo och Finnsviken.
– Deras bud ligger på 7 147 000 kronor plus moms, berättar kommunens projekteringschef Christer Lindberg.

Annons

Kommunen fick in tre anbud och det visade sig att AEB:s bud stod i en klass för sig.

Statliga bolaget Svevia, som 2009 avknoppades från dåvarande Vägverket, begärde 10 195 000 kronor.

Privata Svenska Entreprenad i Mälardalen AB, Sveab, lade ett bud på nästan 21 miljoner.

– Det budet förstår jag inte riktigt. Frågan är om de räknat på det eller bara dragit till med en summa, funderar Lindberg.

Håkan Lodin, vd vid AEB, berättar att man efter nyår startar med projekteringsarbetet och att de praktiska jobben troligen kommer i gång i början av februari.

– Vi har ännu inte bestämt oss för om det blir en bro i stål eller betong. När det gäller tunneln blir den av plåt med belysning inne i tunneln.

Cykelvägen kommer att mäta 2 370 meter och får en bredd på tre meter. Både bron över Stensbonoret och tunneln under länsvägen med anslutning till cykelvägen mot Östanbjörka blir ungefär 25 meter långa.

Cykelvägsprojektet blir dyrare än beräknat. Kommunen hade beräknat kostnaden till 5,9 miljoner och där Trafikverket lovat att stå för halva kostnaden.

– Nu blir Trafikverkets andel 3 240 000 kronor och resten faller på kommunen, uppger Christer Lindberg.

I september blir det slutbesiktning, men Håkan Lodin hoppas och tror att den grusade cykelvägen står klar någon gång under sommaren.

Ännu är det inte bestämt om cykelvägen kommer att asfalteras, men blir det så sker det 2013 så vägkroppen får tid att sätta sig.

– Asfaltering kommer att kosta närmare en miljon så det är väl tveksamt. Men det är upp till politikerna att avgöra, förklarar Christer Lindberg.

Med tanke på hur mycket som skilde mellan buden, ångrar du så här i efterhand att du inte lade på ett par extra miljoner?

– Nej, vi tror på vår kalkyl och det finns ingen anledning att ångra sig. I bland vinner man, i bland förlorar man, svarar Håkan Lodin.

Mer läsning

Annons