Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

42 nyinflyttade gjorde Säfsen

/
  • Bra drag i backen, tyckte nog Tomas Borques från Smedjebacken som hade sällskap av mamma Alejandra Ravanal. Som nyinflyttade har de funnit sig väl till rätta i Västerbergslagen.
  • Det är första gången jag åker skidor, berättade Jennie Lindborg som för bara några veckor sedan flyttade till Ludvika. Här har hon fått jobb på en reklambyrå.

En heldag vid Säfsens skideldorado – det var vad som stod på programmet när Ludvika och Smedjebackens kommuner ville uppmärksamma och lyfta fram nyinflyttade.

Annons

– Strax före sju i morse gick bussen från Söderbärke och sedan hämtade den också upp folk i Smedjebacken och Ludvika. 8.50 var vi framme här i Säfsen, berättade Ki Eriksson och Evamari Anestedt, informatörer i respektive kommun.

NLT träffade på dem vid "grillkåtan" i går eftermiddag. Rosiga om kinderna stod de och kollegerna Peter Wahn, Maria Sjöberg och Håkan Runnberg beredda att serva resedeltagarna på allehanda sätt.

Minst 700 hushåll med den gemensamma nämnaren att medlemmarna i hushållet folkbokfört sig i Västerbergslagen under 2011, fick inbjudan. 42 personer följde med på resan och det var så många som fick plats på bussen. Fler hörde av sig på slutet, men då var det för sent.

Alejandra Ravanal, 36, hennes man Rodrigo Borques, 35, och femårige sonen Tomas fanns med på bussen.

– Vi flyttade till Ludvika i januari 2011 och sedan till Smedjebacken i juni efter att vi hade köpt hus där. Vi jobbar båda på ABB och trivs här med naturen och att det finns många möjligheter till vintersportande, sade Alejandra Ravanal.

– Är det något man saknar så är det ett riktigt centrum, men det kan man ju åka till i så fall, tillade hon.

Syftet med resan var att de båda kommunerna liksom Samarkand 2015 är angelägna om att de nyinflyttade ska känna sig så varmt välkomna som möjligt. Dessutom ses det som betydelsefullt att nykomlingarna ges chansen att lära känna sin nya bygd.

Jennie Lindborg, 26, ångrade inte att hon och hennes man Alexander Lindborg, 33, följde med på utflykten.

– Det är första gången jag åker skidor. Nu gör de ont i armarna och knäna, skrattade hon efter några timmar i backen.

På den plats i Kina där hon tidigare bott, var det snöfattigt. Jennie Lindborg har bott i Sverige i 1,5 år och har nyligen flyttat från Malmö till sin man i Ludvika. Maken är inköpare på ABB medan hon snart börjar jobba på Landet Reklambyrå med säte i Björnhyttan.

Arrangörerna bjöd på bussresan och dessutom ställde Säfsen Resort upp med kraftiga rabatter på skidhyra och liftkort. Till detta ska läggas att Friluftsfrämjandet var här och hade examinering av åtta unga skidinstruktörer. Dessa fick nu möjlighet att lära ut utförsåkarkonster och flera av deltagarna i bussutflykten tog chansen.

– Vi lär dem bland annat hur man stannar och svänger och beter sig i nedfarten, upplyste Erika Wahlberg som var en av de nybakade instruktörerna.

Några av dem kanske kommer att arbeta en del i Säfsenanläggningen framöver.

– Säfsen har redan lovat att de får komma hit och jobba på lov och helger. Det kan ge en del fickpengar, framhöll Gunnar Ehn, mångårigt energiknippe i Friluftsfrämjandet.

Förmodligen återkommer även vissa av de nyinflyttade till Säfsens backar eller längdskidspår. Hur som helst får de möjligheter till nya sammankomster med sina resekamrater eller andra nyinflyttade.

– Första torsdagen i varje månad är det ordnat med träffpunkt på Grand i Ludvika, uppgav Ki Eriksson.

Mer läsning

Annons