Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

22 miljoner i förlust för Rundvirke Poles

Annons

Rundvirke Poles ökade nettoomsättningen från 234 miljoner kronor till 260 miljoner kronor men man har satt av 36,2 miljoner till miljöinsatser.

Det är i dotterbolaget Stabsuecia Södra Vi i Vimmerby kommun som man satt av vinsterna för en kommande miljöinsats. Länsstyrelsen krävde 2005 att Stabsuecia skulle undersöka marken vid impregneringen och detta jobb har nu genomförts.

I dotterbolaget Stabsuecia Södra Vi har Rundvirke Poles en anställd som omsatte 1.9 miljoner och där man nu redovisar en sammanlagd förlust på 37,5 miljoner.

Vd Tommy Karlsson betraktar den avsättningen som engångskaraktär:

"Avsättningar görs för miljöinsatser som sammanhänger med tidigare verksamhet och som inte bidrar till nuvarande eller framtida intäkter när det är sannolikt att betalningsansvar uppkommer och beloppet kan uppskattas med rimlig precision."

Rundvirke Poles som redovisade vinst 2005 på 12,9 miljoner redovisar att det negativa resultatet 2006 på 22,4 miljoner kommer att hålla i sig. Karlsson vinstvarnar för 2007:

"Resultatet förväntas bli lägre än för 2006".

Det är vinsterna i dotterbolaget i Ludvika som får betala miljöförsyndelsen i Vimmerby kommun.

AB Impregna i Ludvika förvarnar också om miljösanering. Nuvarande tillstånd tillåter drift vid impregneringen fram till 2013:

"Risker finns att avsättningar för framtida miljökostnader måste ske", varnar Tommy Karlsson.

Tillverkningen av telefon- och kraftledningsstolpar samt järnvägsslipers i Ludvika omsatte 104 miljoner kronor och gav en vinst på 5,8 miljoner. Det är ungefär oförändrade siffror.

Det andra dotterbolaget Bräcke Stolpar i Kälarne tillverkar också kraft- och telefonstolpar och ökade nettoomsättningen från 80 till 92 miljoner kronor men vinsten blev blygsamma 11 000 kronor. Poles äger också Stab-Suecia A/S och en del i finska Scantrepo.

Rundvirke Poles AB har annars ökat antalet anställda från 28 till 31 anställda. Av bolagens omsättning på 260 miljoner stod den svenska marknaden för 104 miljoner och Mellersta östern/Nordafrika för 100 miljoner.

Rundvirke Poles AB ägs via AB Borgen av Åke Wibergs stiftelse. Borgens bokslut blir offentligt närmsta veckan.

Mer läsning

Annons