Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

10 000 till skolklasser

/
  • Ingrid Holmström, till höger, delade ut stipendier till Carina Nygårds, Martin Eriksson, Tor Blomberg och Elis Baier (främre raden) samt Annelie Oscarsson, Jonathan Hellström, Erik Dahlberg, Camilla Larsson och Marianne Nilsson.

– Det här är en stor dag. Det är första gången vi får dela ut miljöstipendiet till ungdomar i skolan. Vi har valt ut tre årskullar från småskolan och uppåt.

Annons

Det var smått högtidligt i Folkets hus festsal på onsdagsförmiddagen. Politikerna i miljö- och byggnämnden samt ett antal tjänstemän fanns på plats för att följa tillställningen.

Nämndens ordförande Ingrid Holmström (S) var i sitt esse där hon stod på scenen och bjöd upp pristagarna.

Först ut var Saxdalens F – 3 som representerades av Martin Eriksson, Tor Blomberg, Elis Baier och rektorn Carina Nygårds.

Efter några väl valda ord från Holmström där hon passade på att intervjua de unga och något blyga pristagarna, överlämnades en praktfull fiktiv check med summan 10 000 kronor vackert textad.

Sedan upprepades samma procedur för Marnässkolan som representerades av Camilla Larsson och Marianne Nilsson som är anställda vid skolan. Sist upp på scenen var Erik Dahlberg, Jonathan Hellström och rektorn Annelie Oscarsson från Fredriksbergsskolan.

Bakgrunden till prisutdelningen var att miljö- och bygg under flera år haft svårt att hitta kandidater till kommunala miljöpriset respektive miljöstipendiet.

Därför beslutade kommunfullmäktige i höstas att lägga ned dessa utmärkelser och ersätta dem med miljöstipendier till skolklasser. Ett stipendium för gruppen förskoleklass till och med årskurs 3, ett för mellanstadiet och ett för högstadiet.

Denna första omgång hade skolorna kort tid på sig att komma in med ansökningar, vilket nog förklarar att bara fyra presumtiva pristagare anmälde intresse.

Samtliga vinnare har tänkt sig att göra studieresor för att förkovra sig i ämnet miljö. Fredriksbergseleverna tänker framåt försommaren åka till kommunens barnkoloni Öddö utanför Strömstad för att studera kust- och havsmiljön och hur den skiljer sig från skogslandskapet på hemmaplan.

Marnässkolan planerar att åka till Energicentrum i Örebro för att öka sina kunskaper om vatten, vind och solenergi. Saxdalen funderar på olika resmål men har ännu inte fattat det slutliga beslutet.

– Tanken är att klasserna ska komma tillbaka och göra en redovisning för oss i samband med nämndens möte i maj, säger miljöchefen Göran Eriksson.

Mer läsning

Annons