Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvika satsar 300 000 på Svenska Rallyt

För 100 000 kronor per år blir Ludvika kommun en fullvärdig "Hosting city" för Svenska Rallyt med VM-status. Ett treårigt avtal, gällande till och med 2015, uppges tecknas inom kort och entusiasmen är stor.
– Det är viktigt att vi engagerar oss. Rally är en folksport som lockar stor publik, betonar kommunalrådet Maria Strömkvist (S).

Svenska Rallyts närvaro inom kommungränserna är i sig inget nytt. Specialsträckan Gravendal-Hedtjärn är vid det här laget något av en klassiker som lockar åtskilligt med folk ut i terrängen varje gång. Nu handlar det om att på allvar etablera Ludvika som en av de stora, låt kalla, rallykommunerna och utveckla den potential som tävlingen innebär.

– Svenska Rallyt är något stort och som det är värdefullt att vi är delaktiga i. Det handlar också om att vi ska vara långsiktiga och ha en vision. Nu har vi har en målsättning att rallyt ska växa även i vår kommun. I Värmland är Svenska Rallyt redan något jättestort, fortsätter kommunalrådet Strömkvist.

I sammanhanget betonar hon rallysportens stora publika värde och att människor från när och fjärran hela tiden är i omlopp och följer tävlingens olika delar.

– Grejen är att försöka ta till vara på alla människor som kommer och det här är också viktigt för många Ludvikabor, inte minst de som är engagerade i den lokala rallysporten och klubbarna.

I Västerbergslagen finns, som bekant, en väl inarbetad rallytradition med bland annat Dan Anderssons minne och andra tävlingar i motsvarande division.

Det aktuella förslaget till avtal mellan Svenska Rallyt AB och Ludvika kommun innebär att kommunen betalar, summa summarum 300 000 kronor fördelat på åren 2013-15.

– Kommunen har inte tidigare haft ett skrivet avtal där engagemanget runt tävlingen varit lika stort. Det här blir en utmaning, konstaterar näringslivssekreterare Peter Vahn.

– När avtalet är tecknat blir det en process. Vi ska skapa en lokal organisation med en arbetsgrupp som ska utveckla lokala aktiviteter i samband med Svenska Rallyt. Vad det kommer att landa i rent konkret är för tidigt att uttala sig om. En klar ambition är att försöka få det stora antalet rallybesökare att stanna längre i kommunen till nytta för besöksnäringen.

Enligt en punkt i avtalet har rallybolaget även önskemål om att en "VM-fest" anordnas i Ludvika. En annan springande punkt blir också att utreda möjligheten att etablera fler specialsträckor inom kommungränserna.