Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvika Orienteringsklubb firade 50 år

Onsdag 27 juni 1962 höll Ludvika Förening För Idrott (LFFI) extra möte i Folkets hus. Med ett klubbslag beslutade mötet att godkänna bildandet av en fristående orienteringsklubb – Ludvika OK.
Nu har 50 år gått och Ludvika OK har firat sitt jubileum i en fullsatt Gussjöstuga.

Annons

INSÄNT

Bo Lennestig blev Ludvika OK:s förste ordförande och tackade då LFFI för den välvilliga förståelse föreningen visat i samband med bildandet av den nya klubben.

Nuvarande ordföranden Lars Djerf kunde med hjälp av flera minnesgoda medlemmar göra en tillbakablick på de gångna åren. En mindre utställning i text och bild och ett bildspel från 1960- och 70-talen gav god näring åt minnet.

Där fanns bilder från 60-talet, som visade klubbens nuvarande oldboys som juniorer. Det oerhörda arbetet under slutet av 70-talet med byggandet av Gussjöanläggningen satte också fart på minnet och samtalen.

Det fanns mycket att tala om: Alla oerhörda framgångar och alla duktiga orienterare och skidorienterare som klubben fostrat under åren, allt arbete med den egna tävlingen Trampen, som arrangerats sedan 1942, träning och tävling, pappersåtervinningen, midsommarfirandet på Gammelgården som traditionsenligt firats varje år sedan slutet av 1940-talet (de första åren som en tredagarsfest), alla eldsjälar och profiler...

Till jubileumsfesten anslöt många gamla LOK:are och trivdes. Inte minst flertalet av det 10-milalag som sprang hem segern i tävlingen 1973. Det var i den tävlingen som Sven "Plex" Pettersson på Långa natten-sträckan i radio-utsändningen ropade: Det kommer ju en buss genom skogen. Men det var Per-Åke Hellman som kom forsande fram med en oerhört kraftfull pannlampa.

LOK:arnas kraftfulla lampor blev tävlingens snackis och laget berättade för konkurrenterna att grejen var att man kokat batteriet i filmjölk. I själva verket var det några i laget (som med kunskaper från Asea) konstruerat de nya lamporna.

Kuriosa i sammanhanget är att inget dalalag har segrat i den stora tävlingen sedan Ludvika OK gjorde det.

Lars Djerf berättade också om att klubben upplever en uppgång med mycket aktiviteter och många ungdomar som tränar och tävlar, vilket börjar synas i resultatlistorna.

Marianne Sand från Ludvika kommun uppvaktade klubben med present och blommor.

Efter lättare förtäring och kaffe med tårta fortsatte minglet och pratet till långt in på kvällen.