Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ludvika blir inte försökskommun för ordningsbetyg

Förutom folkomröstningsfrågan blev det vid dagens kommunfullmäktigemöte debatt om en motion att Ludvika kommun på försök att införa ordningsbetyg i skolorna. Efter en jämn omröstning avslogs motionen.

Det var Kjell Israelsson (M), Gun Andersson (C), Ann-Christin Anderberg (BOP) och Johnny Karlsson (L) som lämnat in motionen. Kvartetten ansåg att ett praktiskt försök med ordningsbetyg under en period av tre–fyra år skulle ge en verklig bild av ordningsbetygens betydelse.

Motionärerna påpekade att om motionen bifölls skulle ett samarbete med exempelvis Högskolan Dalarna inledas för att få en vetenskaplig uppföljning och utvärdering av försöket.

– Skolan ska inte vara en försöksverksamhet för klåfingriga politiker, fatslog Lotta Wedman (MP).

Hans Esselöv (V) tyckte att det var fel att ha ett bestraffningssystem och sa att eleverna inte fungerar bättre för att de blir bestraffade.

Hanna Lindgren (S) påpekade att Lärarförbundet är kritiska till ordningsbetyg, att det bara är en symbolisk åtgärd.

Kjell Israelsson (M) tyckte att det är på tiden att det blir ordning i klassrummen vilket skulle bidra till att höja kunskapsnivån bland eleverna i Ludvika kommun.

Kommunstyrelsen föreslog att motionen skulle avslås och efter en första runda blev det votering och den utföll så att 24 ledamöter röstade för att avslå motionen och 21 rösta för motionen.