Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Luciaafton i fullsatt kyrka


Nysatsningen gav resultat.


Rättviks lucia och Leksands gymnasiums musikesteters kör, med Emma Nordin i spetsen, fyllde Rättviks kyrka till sista bänkrad.

– Gensvaret ger oss verkligen förtroendet att göra det här till en tradition, säger Jeanett och Peter Rousu.

Efter att den 40 man starka kören hade lussat nere på julmarknaden, där Rättviks Lucia kröntes, bjöds det sedan på en magnifik avslutning av luciadagen för de över 400 besökarna som tagit sig till Rättviks kyrka.

Lucian Sofie Radbrandt med tärnor anlände till kyrkan med häst och vagn från Stiernhööksgymnasiet.

Luciatåget ramade sedan in konserten som bestod av allt från traditionell välkänd julmusik såsom Jul, jul strålande jul till äldre, mindre kända, folkliga jullåtar.

Publiken bjöds också på starka solistiska insatser av Emma Nordin som pietetsfullt gav musikalisk kontur åt Dan Anderssons och Karlfeldt's dikter. Jeanett och Peter Rousu bildade den musikaliska barocklika grunden som ibland bröts av mer livliga stycken.

Orkestern var förstärkt med stadigt basspel av Anders Forsström, sopransaxofon av Henning Högberg som gav prov på mästerligt spel på den stillsamma instrumentallåten Rymd och slutligen Stefan Ekedahl som visade på uttrycksfullt cello och flöjtspel.

Kören, under ledning av Maria Alinder, bjöd på några starka solonummer av elever ur estetklasserna på Leksands gymnasium.

Prästen Carl-Johan Rudesstam gav åhörarna en tänkvärd betraktelse över alla de ålderdomliga och internationella inslag som färgat vår luciatradition.

Roland Östblom´s orgelstycke Rejoice, Rejoice Belivers visade på ytterligare en dimension av orgelns klangliga möjligheter.

Efter Jeanett Rousu´s egenkomponerade melodi på texten Nu tändas tusen juleljus, sjungen av Emma Nordin, utbröt den första stora applåden i kyrkan.