Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lovande VM-debut av svenska teamet

Både Thed Björk och Fredrik Ekblom tog poäng i VM-premiären för standardbilar. Björk blev sjua i första racet och Ekblom nia i det andra.
Motorsidan gör i dag ett internationellt svep eftersom det var många svenskar som tävlade i banracing runt om i världen den gångna helgen.

Svenskintresset var förstås stort inför Volvoteamet Polestar Cyan racings debut i VM-serien, WTCC, på Paul Ricard-banan i Frankrike. Och svenskarna gjorde inte bort sig, tvärtom. Thed Björk var snabb i kvalet och såg ut att bli sexa men han diskvalificerades från kvalet eftersom hans bil var för låg. Björk tvingades istället starta sist men gjorde en vass uppkörning till sjunde plats i första racet. I andra racet tvingades han bryta med elfel på bilen.

För Fredrik Ekblom var det tvärtom. Han bröt första racet och blev nia i det andra.

– Vi kan konstatera att vår uppställning med en svensk bil, svenska förare och ett helsvenskt team fungerar. Målet med första tävlingen var att samla data och vi har gjort mer än så med Theds uppkörning i första racet och att båda förarna tog poäng, sade Alexander Murdzevski Schedvin, motorsportchef i Polestar.

Britten Rob Huff vann det första racet medan regerande världsmästaren José-Maria Lopez vann det andra.

En annan debutant på Paul Ricard var 17-årige skåningen Joel Eriksson. Han gör sin första säsong i Formel 3-EM och åkte från premiären med placeringarna sexa, nia respektive trea i klassens tre heat. En pallplats redan under premiärhelgen är förstås mer än godkänt.

– En riktigt bra premiär. Att vara på pallen redan under min första tävlingshelg i Formel 3 känns verkligen lovande inför resten av säsongen, sade han.

I Bahrain avgjordes årets andra deltävling i Formel 1. Nico Rosberg (Mercedes) vann även den andra tävlingen, han har nu fem raka segrar i F1 (fjolåret medräknat). Kimi Räikkönen (Ferrari) blev tvåa och Lewis Hamilton (Mercedes) trea. Sebastian Vettel (Ferrari) gjorde sin karriärs kortaste F1-lopp eftersom motorn rasade redan i starten.

Marcus Ericsson gjorde en helt okej tävling i sin Sauber, ett team som just nu har det jobbigt på många sätt. Ericsson blev tolva och det viktigaste för Ericsson är att han slår sin teamkamrat Felipe Nasr och det gjorde han även den här gången, både i kval och race.

– Ett kul race med många fajter. Tyvärr var jag tvungen att spara bränsle på slutet när jag hade chansen att slåss om poängplatserna och det var tufft att försvara positionen. Men överlag var det en okej helg och vi fick ut så mycket som det går av materialet vi har just nu, sade Marcus Ericsson.

Nya Haas-teamet fortsätter att imponera, Romain Grosjean blev femma medan Esteban Gutierrez bröt. Bland F1-fansen börjar det gnölas en del om att Haas tagit en genväg in i sporten genom sitt täta samarbete med Ferrari och att reglerna har tänjts till max när det gäller byggandet av bilen (varje team måste själv utveckla en del av bilen). Haas har outsourcat så mycket som möjligt av bilbyggandet men bilen är godkänd av internationella bilsportförbundet (FIA).

I övrigt var det andra tävlingshelgen med det nya kvalformatet, ett påhitt som ingen tycks gilla.

Smålänningen Felix Rosenqvist vann F3-EM förra säsongen och i år har han ett späckat schema. För några veckor debuterade han i den amerikanska Indy Lights-serien och han blev sjua respektive etta i sina första lopp i den serien. Den gångna helgen körde han sitt första lopp på en ovalbana och då gick det tyngre, Rosenqvist körde in på plats 15.

– Jag har blandade känslor just nu. Å ena sidan är det väldigt skönt att ha klarat av den här helgen och att ha fått ett ovalrace i kroppen, men samtidigt är det aldrig roligt när man saknar fart. Jag har helt enkelt inte fått till det och jag hade hoppats på att vara med bättre än jag var, sade han.

Förutom Indy Lights ska Rosenqvist köra GT-racing i Europa den här säsongen och han är dessutom testförare i DTM.