Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösning kan finnas

Dalatrafik har dragit in hållplatsen på uppdrag av landstinget som ansvarar för linjen. Samtidigt är det Borlänge kommun som ansvarar för att byborna ska ha tillgång till kollektivtrafik.
Krångligt? Ja, men det kan finnas en lösning.

Annons

Anledningen till att hållplatsen vid Myggsjön och några till efter sträckan Borlänge-Ludvika dragits in är att landstinget som ansvarar för den linjen vill att den ska ta kortare tid.

– Vi jobbar med att utveckla den regionala trafiken mellan huvudorterna. De flesta människor bor i större orter och när en sådan här linje blir bättre, så kan fler åka kollektivt, säger Gösta Andersson som är regionsamordnare på landstinget.

Genom att linjen blivit snabbare har också andelen resenärer ökat något mellan Borlänge och Ludvika, enligt Dalatrafiks trafikplanerare Calle Prahl.

– Men den fulla effekten ser vi inte än eftersom vi nu också tappar resenärer på grund av vägbyggena runt Ikeabygget, säger han.

När Dalatrafik i sådana här tar bort hållplatser ser de i första hand till dem där det finns alternativa hållplatser inom räckhåll eller som inte används av så många. När det gäller Myggsjön så beror indragningen på att den haft få resenärer.

– När man gör tidtabellen så måste man ändå räkna med att man kan behöva stanna och varje stopp tar 30 sekunder. Det blir några minuter med de hållplatser som är indragna på den här sträckan.

Hur rimmar det här med att få fler att åka kollektivt för miljön skull?

– Det kan rimma illa, men kommunerna och landstinget kan inte klara alla invånare i ett glesbygdslän som vårt, säger Calle Prahl.

Att vissa boende efter sträckan nu blivit utan kollektivtrafik ser landstinget inte som sitt ansvar utan hänvisar till kommunerna som ska se till den lokala kollektivtrafiken. Eftersom Myggsjön ligger i Borlänge kommun liksom även de numera indragna hållplatserna vid Bäckelund, Lerbäcken och Trollebo, så ligger ärendet just nu på trafikingenjör Helena Bybergs bord på Borlänge Energi.

– Jag har full förståelse för dem som drabbas. Jag jobbar med att försöka lösa det här, men är inte färdig än, säger hon.

Hur en eventuell lösning skulle se ut kan hon inte säga, men det handlar inte om att sätta in en annan buss.

– Nej, det har vi inte råd med. När landstinget dragit sig ur en del hela linjer, så har kommunen tagit över dem på senare tid, men när det handlar om vissa hållplatser på en sträcka då blir det en annan sak, säger Helena Byberg.