Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Loppisglädje på 79 kvadrat

Jenny är loppistokig. Mattias är målare.
Tillsammans har de satt färg på Jennys mormor och morfars gamla hus från 1956.
Dessutom har de skapat en helt ny rymd i huset och trollat bort känslan av att det bara är på 79 kvadratmeter.

Jennys mormor och morfar byggde det söta lilla tegelhuset på Mjälga i mitten av 50-talet.  Jenny tillbringade mycket tid i sin barndom där.

När mormor Gunhild gick bort för drygt ett år sedan kom plötsligt möjligheten för Jenny och Mattias att ta över huset.

– Det har alltid varit en dröm för mig, säger Jenny. Jag har trivts så bra här.

Trots att Gunhild var 89 år när hon gick bort så kom hennes dödsfall plötsligt. Hon hade var pigg in i det sista, bodde kvar hemma i huset och klarade sig själv med hjälp av Jennys mamma Kerstin och morbrodern Mats.

Därför hade Jenny och Mattias inga tankar på att huset så snart skulle kunna bli deras.

– Vi är båda egna företagare och jobbar väldigt mycket. Vi hade bestämt oss för att en lägenhet utan underhåll var det som passade oss bäst, säger Mattias.

De hade nyligen flyttat in i en stor lägenhet som de tyckte passade dem perfekt i "Siljansterassen" på Östermalm i Borlänge när beskedet om Gunhild kom.

– Det var ju Jennys dröm liksom, säger Mattias.

Det var bara att kavla upp ärmarna och sätta i gång. Huset som inte var renoverat nästan alls sedan 50-talet behövde en omfattande renovering. Paret bodde kvar i lägenheten i tre månader medan den grövsta renoveringen gjordes.

– Vi lejde byggare som började med att dränera och sedan gick vi in och började riva, säger Mattias.

Källaren krävde mycket jobb. Efter dräneringen utvändigt bilades källargolvet upp delvis för att avloppsrör och brunnar behövde bytas innan en förvandling av den typiska grovkällaren med hobbyrum, pannrum och en ruff tvättstuga, kunde ske.

– I dag är källaren varm och ombonad. Källarkänslan och lukten försvann efter dräneringen när väggarna blivit torra, säger Mattias.

En varm matta (en balkongmatta som andas) lades på golvet. Alla väggar målades vita och det som var Jennys morfars verkstad där han slöjdade tuppljusstakar och svarvade piedestaler har i dag blivit parets sovrum med hotellkänsla och tillhörande spa-del.

– Huset är ju litet och vi ville verkligen använda hela som boyta, säger Mattias.

Jennys mormor och morfar bodde bara på övervåningen.

– Källaren var rå och kall och till den var det alltid stängt, säger Jenny.

Dörren till källartrappan har tagits bort. Det är nu öppet mellan våningarna.

På typiskt 50-tals sätt hade huset många små utrymmen, stängda väggar, många skåp och garderober.

– Vi har valt att öppna upp. Ta bort onödiga dörrar och väggar, säger Mattias.

Det har gjort att huset i dag, trots sina 79 kvadrat, upplevs rymligt. Framför allt det stora ljusa vardagsrummet och köksdelen.

– Det var bara 2, 40 i takhöjd här tidigare, berättar Mattias. Men vi valde att ta bort innertaket och öppna upp ända till nocken.

Då framträdde också husets stora murstock i mitten av rummet som plockades fram när väggar och tak revs.

– Den putsade en murare upp och så lät vi bygga ett vedfack på sidan för att få en jämnare form på den.

Renoveringen gick fort och alla beslut har tagits på uppstuds.

– Vi är ganska impulsiva båda två, men det känns inte som att vi har gjort några val vi ångrar.

När det kom till badrummet var Jenny fast besluten att hon ville ha tunga Marockanska betongplattor på golvet. Till golvläggarens förtret.

– De är väldigt tjocka vilket gör att man måste såga dem i stället för att skära. Golvläggaren hotade med att ge upp och gå hem, säger Jenny. Men det blev ju väldigt bra till slut.

Jenny är galen i loppisar och fyndar gärna både på Blocket och på auktioner.

– Hon köper och jag målar om fynden, säger Mattias som driver en målarfirma i Borlänge.

– Du blir ju ofta förbannad först, men sen gillar du dem också, säger Jenny.

Som de bruna skinnfåtöljerna i vardagsrummet som Mattias ratade helt i början men nu har blivit hans favoritmöbler. Eller de formgjutna stolarna Tulip av Eero Saarinen i vit plast från 1956 som Jenny körde ända till Örnsköldsvik för att hämta.

– Jag hade spanat efter sådana länge, såg dem på Blocket och kände att dem måste jag bara ha. Mattias var helt emot det men då tänkte jag att då kör jag väl själv och hämtar dem. 12-13 timmar tog det fram och tillbaka, säger Jenny och skrattar.

Jenny har alltid letat på loppisar och hade förråden fulla med fynd när paret flyttade in i huset på Mjälga. En orange Bumlinglampa plockades fram ur gömmorna. Den hänger över köksbordet nu och passar perfekt ihop med tapeten Eldblomma från Svenkt tenn och mormors gamla Leksandsstolar med orange sits.

– Mattias har målat om dem men mormors tyg fick sitta kvar, säger Jenny.

Det finns många detaljer i huset som påminner om tidigare generationer. Morfar Åkes tuppljusstakar står i fönstren. Och i hallen finns en lång tegelvägg som Jennys mammas morfar murade upp när huset byggdes.

– Jag är så väldigt glad över att vi har fått ta över det här huset, säger Jenny. Här vill vi stanna. Jag önskar bara att mormor hade fått se det också, hon skulle ha tyckt att det var så kul.