Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löpande bandet tema på Ahlbäckdagarna

I morgon inleds Ahlbäckdagarna i Smedjebacken.
Temat för dagarna är det löpande bandet - både inom industrin och konsten.
Årets Ahlbäckpris går till finländske konstnären Reino Laitasalo.

Johan Ahlbäck levde mellan 1895 och 1973 och gjorde sig känd som skildrare av arbetsliv och arbetsmiljöer, inte minst lyfte han fram bergsbruket i Bergslagen i sin konst. Han var son till en valsverksarbetare i Smedjebacken och arbetade själv i valsverket under 14 år.

Johan Ahlbäckstiftelsen arrangerar årligen seminariedagar i Ahlbäcks namn med utgångspunkt i arbetarkulturen. Årets seminariedagar har temat "Det löpande bandet".

Begreppet skapades av biltillverkaren Henry Ford i början av 1900-talet. Idén var att maximera arbetet genom ett systematiskt, kontrollerat flöde. Resultatet var effektivare process med högre frekvens men också ett monotont arbete som slet på arbetarna vid banden.

Under torsdagen är Folkets hus huvudarena för seminarierna. Maths Isacson, professor i ekonomisk historia vid Uppsala universitet ger en historisk betraktelse till det löpande bandet. Anne Seppänen, från Dalarnas museum ger en konstnärlig skildring av det löpande bandet. Maria Hemberg, som skrivit Drömfabriken ger en bild av samma tema i litteraturen och Jan-Olov Carlsson, klubbordförande på Volvo berättar om processen i verkligheten.

Under både fredagen och lördagen visas utställningen om Johan Ahlbäck i Ahlbäcksalen i Folkets hus.

Fredagen avslutas med filmen Arbetets döttrar av dokumentärfilmaren Jean Hermanson, 2004 års Ahlbäckpristagare.

Under lördagen inleds programmet i konsthallen Meken i Smedjebacken med möjlighet för besökarna att prova på olika konsttekniker, akvarell, akryl, grafik och smide.

Klockan 13.00 är det vernissage för fotoutställningen Retrospektiv av Lennart Engström, förra årets Ahlbäckpristagare. En timme senare delas året pris ut till Reino Laitasalo, grafiker och målare som bor och arbetar i Riihimäki i södra Finland.

I år är första gången som pristagaren avslöjas i förväg.

– Orsaken är att vi för första gången valt en pristagare utanför landets gränser. Genom att gå ut med namnet hoppas vi att så många finskättlingar som möjligt tar sig hit på lördag, säger Monica Borg på Johan Ahlbäckstiftelsen som arrangerar seminariedagarna.

Varför får Laitasalo priset?

– Han är en stor skildrare av arbetsliv, och har ett långt yrkesliv bakom sig som arbetarkonstnär. Vi mötte honom förra året i Tammerfors genom projektet Nordisk industrikonst och blev väldigt imponerade, säger Moncia Borg.

Priset är 15 000 kronor och en utställning med Laitasalos verk ordnas nästa höst i Smedjebacken.