Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönnen fälldes

Den stora lönnen vid Hemslöjdsstugan fälldes under måndagen sedan en arborist meddelat att trädet kunde utgöra en fara för förbipasserande.
-Trädet var angripet av svamp och hade sprickor genom i stort sett hela stammen, säger Pia Söderström, natur-och miljösamordnare.

Det var ocks¨Pia Söderström som tog initiativet att undersöka trädet.

-Jag såg att det var svampangripet och då beslutade vi att tillkalla en trädspecialist som undersökte trädet. Trädet hade sprickor i sig och rörde sig när det blåste vilket kan medföra fara för både människor och trafikanter som befinner i sig i närheten av trädet. Tyvärr gick inte trädet att rädda, säger Pia Söderström som också berättar att inga träd, även om de finns i en tätort är de inte skyddade.

-Det är tillåtet att ta ned träd och endast om de är klassade som naturminnen är de skyddade eller om träden är reglerade i detaljplanen. I det här fallet var säkerheten det viktigaste, säger Pia Söderström, Rättviks kommun.