Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönnen fälldes

Den stora lönnen vid Hemslöjdsstugan fälldes under måndagen sedan en arborist meddelat att trädet kunde utgöra en fara för förbipasserande.
-Trädet var angripet av svamp och hade sprickor genom i stort sett hela stammen, säger Pia Söderström, natur-och miljösamordnare.

Annons

Det var ocks¨Pia Söderström som tog initiativet att undersöka trädet.

-Jag såg att det var svampangripet och då beslutade vi att tillkalla en trädspecialist som undersökte trädet. Trädet hade sprickor i sig och rörde sig när det blåste vilket kan medföra fara för både människor och trafikanter som befinner i sig i närheten av trädet. Tyvärr gick inte trädet att rädda, säger Pia Söderström som också berättar att inga träd, även om de finns i en tätort är de inte skyddade.

-Det är tillåtet att ta ned träd och endast om de är klassade som naturminnen är de skyddade eller om träden är reglerade i detaljplanen. I det här fallet var säkerheten det viktigaste, säger Pia Söderström, Rättviks kommun.