Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönestrid för Peabanställda

Peab har, i en lönestrid med fackföreningen Byggnads, ensidigt sänkt lönerna för 40 anställda vid bygget av Bolidens nya anrikningsverk i Garpenberg.
Nu tryter motivationen och bygget riskerar att försenas.

Annons

De centrala förhandlingarna mellan Byggnads och Peab har strandat och konflikten har ställts på sin spets. Peab tillämpar en regel enligt avtalet som ger byggjobbarna avtalets lägsta lön, 165 kronor i timmen, cirka 29 000 i månaden

Peab erbjöd 190 kronor i timmen, cirka 33 000 kronor i månadem men Byggnads kräver mer än så. Man vill ha prestationslön, vilket är kutym på stora byggarbetsplatser. Enligt Peab motsvarar fackets krav 34 000.

Ombudsman Daniel Larsson, avtalsansvarig för Byggnads, anser att det handlar det om långsiktighet och försvar av ett lönesystem de vill upprätthålla. Byggnads lägger skulden för lönesänkningen på Peab och deras branschorganisation.

När det gäller den enligt Peab uteblivna retroaktiva ersättningen, hävdar Daniel Larsson att den är avtalsvidrig.

Byggnads nej till Peabs löneförslag leder enligt Peab till att deras medarbetare måste jobba till Byggavtalets lägsta lönenivå.

– Förr kallades detta för stupstockslön.

Enligt Peabs Niclas Brantingson innebär konflikten att de anställda får sänkt lön:

– Dessutom tappar de 20-25 000 kr i utebliven lön för perioden april till dags datum. Vårt förslag innebar en snittlön motsvarande drygt 33 000 kr i månaden, det är en skälig och rätt lön i Dalarna. Byggnads ville ha mer och deras nej innebär nu att våra anställda tvingas jobba till lägre lön än vad vi själva vill betala ut. Vi hoppas på en lösning och är öppna för nya förhandlingar, fortsätter Brantingson.

Enligt Peabs tolkning av Byggavtalet äger inte Peab rätt att träffa löneöverenskommelse med sina egna medarbetare, utan dessa ska träffas med Byggnads.

Peab har uppdraget att bygga ett nytt anrikningsverk i Garpenberg åt Boliden och kontraktssumman uppgår till cirka en halv miljard kronor. De nya anläggningarna ska stå klara i november 20134.

När ni betalar så lite som 29 000 går det väl väldigt sakta på bygget just nu?

– Risken finns, 4000 lägre i lön kan påverka motivationen. Just nu är vi inte rädda för förseningar men ett år kvar är det inte så lång tid i ett bygge av den här storleksklassen, säger Niclas Brantingson på Peab.