Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lönerörelse inledd veckan efter avtal

Genom att en lönehöjning på 10000 kronor var det fackliga kravet inför lärarförhandlingarna blev besvikelsen stor när avtalet stannade på en dryg tiondel. Avhopp och utomfackliga protester har förekommit. Misstron mot lärarfackens ledningar är stor.

Det är därför inte förvånande att Metta Fjelkner på Lärarnas riksförbund i en debattartikel i SvD redan nu, innan hennes namnteckning på löneavtalet hunnit torka, flaggar för att LR verkligen kommer att använda sig av möjligheten att säga upp löneavtalet 2014.

Fjelkner hoppas att lärarnas löner, hon kallar dem "Sveriges sämsta löner i förhållande till utbildning och ansvar", ska bli en valfråga i valrörelsen 2014. Alldeles omöjligt är nog inte det.

Den starka ställning som den som hade bäst svar på väljarnas frågor om skolpolitiken som Jan Björklund hade 2006 har steg för steg eroderat. Kan lärarfacken koppla ihop frågan om lärarlönerna och skolresultaten kanske strategin blir effektiv hösten 2014?