Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lomviksgården i forkörarregi

Lomviksgården från 1867, på gränsen mot Norge vid Flötningen, har fått nya ägare. Det sedan kommunstyrelsen beslöt att skänka gården som en villkorad gåva med betalning på 150 000 kronor, till Dalarna Femund Forkörarförening.

Genom att betala 150 000 kronor får Forkörarföreningen både gården och marken runt omkring.

– Det tog lite tid men nu är det bara för oss att gå till banken, säger Kristina Sundin i föreningen sedan det stått klart att den vackra kulturgården i Lomviken nu blir Forkörarnas paradis.

Gården skänktes 1978 till Älvdalens kommun av Stora Kopparberg. Genom att ge bort den som gåva går det också att lägga in ett villkor om att den ska erbjudas kommunen och inte kunna säljas vidare.

Föreningen får heller inte avyttra eller stycka av fastigheten eller föra bort något av husen.

– Nu kan vi blicka framåt och i helgen som gick var vi 24 personer här och jobbade med att städa och göra i ordning, berättar Kristina.

– Nu går vi vidare och planerar för nya utställningar men framförallt kommer vinterns forkörare att få övernatta på vår egen gård. Det här känns verkligen bra.

Forkörarföreningen har arrenderat Lomviksgården sedan 2008 och blir nu också ägare av den k-märkta Lomviksgården.