Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalproducerad mat ska få en chans

I maj antog barn- och utbildningsnämnden, bun, livsmedelspolitisk program för Älvdalen. Genom det öppnas nu en möjlighet för att öka närproducerad mat. Det ska ske genom en förstudie gällande alternativ mathållning på Porfyrgårdens förskola i Älvdalen.

Annons

På Porfyrgården förskola är det Carita Backman som fått uppdraget att jobba med den alternativa mathållningen.

– Oj, vi har ännu inte hunnit komma igång, men ska i oktober informera föräldrarna om tankarna. Så innan dess har jag inte så mycket mer att tillföra, säger Carita.

Tanken är att i en förstudie ta reda på kostnader för mathållningen och ett förslag till alternativ mathållning att tas fram.

– Ska vi klara av det så måste vi få en extra resurs. Vi som jobbar i verksamheten har inte den tid som krävs för att sätta oss in i allt som krävs, säger Carita.

Ett besök på Sollerön, som länge jobbat med lokaproducerad mat, finns dock inplanerat berättar Carita.

Förhoppningen är att förstudien ska kunna visa att det går att finna vägar till att köpa lokalproducerad mat i större utsträckning och samtidigt minska matsvinnet.

"Maten som serveras ska se aptitlig ut och därtill kommer en värdefull pedagogisk vinst med lokaproducerad mat". Det säger centerpartiets Göran Olsson, som ser det här som en möjlighet att förbättra maten på förskolan och på sikt i större utsträckning i kommunen.

I det livsmedelpolitiska programmet skrivs bland annat: "För att minska transporterna ska livsmedelsupphandlingen utformas så att små och lokala livsmedelproducenter i kommunen och Dalarna ges möjlighet att lämna anbud och konkurrera på lika villkor som stora producenter."