Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal rovdjursförvaltning i Särna och Idre

Människan måste vara i centrum när det gäller den framtida rovdjurspolitiken och rovdjursförvaltningen. För att lyckas med det startar nu ett projekt i Särna och Idre med en lokal förvaltning av rovdjuren.

Annons

Bakom det projekt som redan initierats, men ännu inte startats fullt ut står en rad organisationer med besparingsskogen, jordägare, älgskötselområdet, fäbodbrukare, jaktvårdskretsar, samebyn och Särna/Idre sockenförening.

– Projektet igång men än återstår det att få till ansökan om leaderbidrag, men vi känner att vi är på god väg att lyckas med det, säger Leo Persson i Särna/Idre Sockenförvaltning.

Tanken är att flytta många av besluten närmare befolkningen. Likaså att skapa en buffetzon på tio mil mot vargen söder om renbetslandet

– Det här är ett så litet geografiskt område så det stör inte Sveriges gemensamma hållning. Genom det här projektet är tanken att låta lokala krafter få påverka rovdjursförvaltningen, fortsätter Leo Persson.

För att lyckas med det måste både regering och riksdag se det som en intressant lösning för att på så vis kunna ge projektet grönt ljus då besluten idag tas av naturvårdsverket.

– Vi har redan träffat riksdagsmän och kommer även att göra det i nästa vecka då vi träffar flera av riksdagsmännen från dalabänken.

– Det är många som redan ställt upp med finansiering av projektet som Idre miljö, organisationerna, besparingarna i området och många fler. Sedan räknar vi med kommunal medfinansiering i form av en lämplig lokal och framförallt ett leaderbidrag från "Hela Sverige ska leva", säger Leo Persson.

När det gäller stödet från kommunen så påtalar Leo att arbetet med lokal rovdjursförvaltning ligger i linje med det inriktningsbeslut som kommunen tagit i uppdraget att jobba mot en vargfri kommun.

Värdet på kommunens stöd i form av att bidra med lokal beräknas i projektet till 60 000 kronor.

Annons