Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal get vidare till riksfinal

Uppdraget var att ta fram en förädlad produkt med huvudsakligen lokala matvaror.
Camilla Sparring och Charlotta Rosborg var de som lyckades bäst - med rökt get.

Det hela gäller landskapstävlingen Matverk 2013 och vinnaren presenterades i samband med Smaklandet Dalarnas Matforum på Galaxen under onsdag eftermiddag.

Segrande produkten blev rökt get från Lofjätåsens fäbodar serverad med lingon - och enbärsketchup, en färskost och smörfräst pepparrot.

Ett resultat av Charlotta Rosborgs getkött från Lofjätåsens fäbodar som rökts av Mora Salt och rökning, och Matupprorets Camilla Sparrings matlagning.

En del av motiveringen lyder att den rökta geten är snyggt upplagd med en tilltalande helhet som har alla möjligheter att sätta Dalarna på kartan.

Smak, marknadspotential, regional särprägel, utseende och teknik är det som i olika utsträckningar har tagits med i bedömningen.

– Jag har varit så himla nervös. Juryn smakade av allt i går, sedan fick vi vänta. Men det är verkligen jätteroligt, säger Camilla Sparring.

Nästan allt är lokalproducerat. Lite osäkerhet råder kring pepparroten, men övriga ingredienser är utan tvekan från trakten.

– Dessutom är köttet helt tillsatsfritt, bara salt och vatten. Jag har själv praktiserat på Mora salt och rökning, så det kan jag intyga med all säkerhet. Och getterna har gått på fribete., säger Charlotta Rosborg.

Nu ska den rökta geten representera Dalarna i riksfinalen av Matverk 2013 i januari.

– Det känns jättebra. Särskilt när vi är två tjejer som har lyckats. Det här med rökt kött är ju annars en bransch där männen är överrepresenterade, säger Charlotta Rosborg.

Bakom initiativet till Matverk 2013 står landets matlandsambassadörer.

De tävlande lagen har bestått av en råvaruproducent samt en yrkesmässig kock.

Prissumman för förstaplatsen är 10 000 kronor. Syftet är att pengarna ska användas till att vidareutveckla produkten och hitta vägar att nå ut på marknaden

Fotnot: Lofjätåsens fäbodar ligger i väglöst land i Städjan-Nipfjällets naturreservat norr om  Idre i Älvdalens kommun.