Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokal bokflora växer och frodas

Lina och Alexander Zackrisson jobbar med den anrika 120 år gamla bokhandeln i Rättvik.
De planerar för en levande bokhandel i framtiden.
– Även om det finns e-böcker och läsande i olika former har boken sitt värde och det finns alltid de som vill läsa böcker i just bokform.

När samhällets strukturer förändras behöver också en bokhandel följa med.

Att vara aktiva, bjuda in till evenemang, möta bokläsarna, utveckla butiken och innehållet är viktigt för Lina och Alexander som i maj tog över den anrika bokhandeln som tidigare drevs av Linas mamma Ylva Zackrisson.

Lina arbetade tidigare med sin bror Kaj Zackrisson, extremskidåkare och hans företag Kask. Alexander arbetade tidigare som projektledare inom Landstinget Dalarna och även projektledare SSAB Borlänge.

Både Lina och Alexander läser mycket och de tror på att vara utåtriktade som bokhandelns boklubb Läslustan till exempel.

-Vi har ett 70-tal böcker och läsarna kommer in hit och lånar böcker. Vi träffas och pratar om vad vi läst och det är mycket intressant.

-Jag tror på att göra personliga saker, evenemang som vi själva gillar. Butiken kommer att förändras bit för bit. Bland annat kommer vi att göra en läshörna, säger Lina.

Både Lina och Alexander är positivt överraskade över det stora intresset för den lokala bokproduktionen.

-Bara i år har åtta lokalt producerade böcker givits ut och dessutom finns en mängd böcker som är utgivna sedan tidigare. Många byar har till exempel en egen bydokumentation i bokform, berättar Lina.

Bland den lokala bokfloran finns till exempel Ore i andra världskrigets skugga av Göran von Knorring, Siljan en kärleksförklaring av Anders Ståhl och Martin Lindström. Praktböcker som Dalmåleri utgiven av Dalarnas Museum och boken om Dalkullor som arbetsvandrade, men böcker av Arne Bjernulf, Rättviksfinnar till exempel är slutsåld, likaså boken om Lerdal. Boken om Nedre Gärdsjö kommer in i fler exemplar i till bokhandeln.

Författaren Rolf Christersson från Rättvik, även redaktör för Grönköpings Veckoblad och ger ut romaner på eget bokförlag.

Samtidigt som kunder frågar efter böcker och tidskrifter kommer andra kunder och lämnar in mattor för kemtvätt. Bokhandeln är även kemtvättsombud.

-Många frågar om vi är kemtvättsombud och det är vi. Det gäller att vara lyhörd för kundernas önskemål och vad som efterfrågas, säger Ylva.