Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löfven svag i EU-frågorna

När mäster Palm 1881 höll sitt första offentliga tal på hotell Stockholm i Malmö var det på temat “Hvad Hvilja Socialdemokraterna”.

Palm var en tidig europé och inspirerades av den nya tidens idéer från sina gesällresor i Danmark och Tyskland, idéer som han förde hem till Sverige. Samma fråga kan i EU-politiken 133 år senare ställas till det parti som Palm var med och grundade.

Löfvens första dagar som regeringschef väcker frågor. Första draget var att skrota EU-ministern och lägga över ansvaret på utrikesminister Margot Wallström, som både alltså ska ha ett utrikes- och inrikesansvar (EU-frågor är till största delen inrikesfrågor).

Samtidigt sitter samordnande statssekreterare kvar på statsrådsberedningen.

Att inte ha all EU-samordning samlat nära statsministern går emot erfarenheterna som Göran Persson gjorde och trenderna i övriga Europa.

Telefonerna mellan stats- och regeringscheferna har gått allt varmare mellan toppmötena och därför har EU blivit centralt för en statsminister att ha nära sig. Lägg till detta att runt 30 procent av riksdagens beslut hänvisar till EU-lagstiftning.

Däremot finns det en minister, Kristina Persson, med Nordenansvar i statsrådsberedningen. Det undras nog i mer än en europeisk huvudstad kring vilken är signalen som Löfven sänder.

Varför blev inte Persson även EU-minister, och ska EU överges för en uppdaterad Kalmarunion?

Få socialdemokratiska ministrar förutom Wallström har dessutom någon större EU-erfarenhet. Det mest självskrivna kortet Åsa Westlund, med tio års erfarenheter från Europaparlamentet, ratades.

När dessutom miljöpartisten Isabella Lövin, från Avesta, hamnar på den, ur ett EU-perspektiv, lättviktiga biståndsposten istället för låta henne brottas med strategiskt mer viktiga EU-förhandlingar som klimat, energi, miljö, handel, jordbruk och fiske så är det rätt person på fel plats.

Inför alla rådsmöten behöver ansvarig minister inhämta sitt förhandlingsmandat i riksdagens EU-nämnd, med tanke på den parlamentariska situationen blir det en delikat uppgfit att sy ihop mandaten.

Den viktiga posten som ordförande släpper S till MP som ger uppdraget till Carl Schlyter, mest känd som partiets store EU-motståndare som kämpade med näbbar och klor för att MP inte skulle slopa utträdeskravet ur EU!

Med Schlyter skickar S ännu en signal om ointresse och nedprioritering. Att tro att en Wallström räcker för det där EU är en grav missbedömning.

Stefan Löfven ska redan i övermorgon resa till Bryssel för sitt första toppmöte med klimat, energi, ekonomi och Ryssland-Ukraina på agendan.

Här har Löfven chansen att snabbt klargöra sin EU-linje, räkna med att många tittar på mäster Palms arvtagare lite extra efter den här starten.