Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Locket på" om brandchefen

På torsdagseftermiddagen träffades kommunledning och brandmannafacket för att diskutera personalens misstroende mot brandchefen Lars Rydstedt. Det var "locket på" från båda parter.

– Jag kan inte nämna något förrän möjligen i morgon eller på måndag, sa Per Pettersson, fackombud för Brandmännens Riksförbund, BRF.

Kommunstyrelsens ordförande, Bengt-Åke Rehn (S) sade till DT att han inte var informerad om vad som ligger bakom striden på brandstationen.

– Jag har ingen kommentar. Personalfrågor sköts internt. Ytterst är det kommundirektören som har hand om det, sade Bengt-Åke Rehn.

Kommundirektör Peter Karlsson konstaterade att "det är många möten" och att en kartläggning av personalsituationen "måste göras".

– Vi har våra interna rutiner för sådana här situationer, förtydligade Peter Karlsson.

Närmare analys av läget gick inte att få från kommunledningen.

Brandmännen på "golvet", som är kritiska mot sin chef, uttalar sig dock anonymt.

– Det har varit en del kommentarer i frågan på dt.se. Lars Rydstedt frågade oss om det var vi som hade skrivit under kommentarerna med förkortningar.

DT sökte Lars Rydstedt förgäves under torsdagen.

En brandman sade att han inte tror att det inte är möjligt att fortsätta med Lars Rydstedt som chef.

– Egentligen var det en felrekrytering redan från början. Det var tre som sökte tjänsten, en från Mora brandkår, som inte hade alla nödvändiga kurser. Det var en grupp från kommunledningen och från personalen som röstade. Vi förordade den andre sökanden. Kommunledningen med kommundirektören Tord Karlsson, personalchef Kaisa Rainerson och dåvarande kommunalrådet Peter Helander (C) i spetsen förordade Lars Rydstedt och deras röster vägde tyngst.