Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lockar med fibermingel i Folkets hus

I morgon onsdag väntar fem timmar "fibermingel" i Ludvika Folkets hus festsal. Då kanske byar som Gräsberg och Persbo äntligen får svar på frågan: blir det något fibernätsbygge, eller inte?

– Risken är att det blir pannkaka av alltihopa, säger Mats Graaf, eldsjälen i Gräsbergs byalag som länge kämpat för att byarna strax norr om Ludvika ska bli anslutna.

Klart står dock att Telias konkurrens om hushållen i Landforsen och Håksberg bromsade in den ansats som IP Only/byNet planerade tidigare i höstas.

Men enligt Johan Lindström, byNet, har man ännu inte släppt de mer tätbebyggda byarna Landforsen och Håksberg.

– Nej, vi har säljare ute här den här veckan också, säger Johan Lindström.

Klart står dock att det finns gränser även i kriget om fiberkunderna. Johan Lindström medger att om konkurrenten har säkrat flertalet av adresserna längs vissa gator/sträckor så är det lika bra att dra sig tillbaka.

Fram till den sista november kommer dock byNet hålla sin dörr öppen för hushållen från Landforsen och upp till Gräsberg/Persbo.

Men redan på onsdag kan det framgå om underlaget strax norr om Ludvika når upp till de minst 220 hushåll som byNet enligt Mats Graaf har pekats ut som en "kvalgräns".

– Till en början talades det om minst 35 procent anslutna, men nu räknar man tydligen i antal.

Onsdagens fibermingel då? Ja, det tonas fram som en av de största ansamlingarna av kunskap om framtidens fibernät på en och samma plats samtidigt.

Här kommer representanter från IP Only, byNet, Svenska Fibernät och Grangärdebygdens intresseförening, GBI, att finnas i Folkets hus redo att svara på frågor från alla de enskilda fastighetsägare som bjudits in.