Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO kommer att köra över Kommunal

Konvulsionerna i S om det ska vara tillåtet med vinstdrivande företag i välfärdssektorn fortsätter. LO-kongressen slog fast att en non profit-princip skulle råda. Den hållningen har nu övergivits, förstår man av vice ordföranden Tobias Baudin i DN.

Baudin, som leder LO:s arbetsgrupp, tycker det är rimligt med en avkastning i nivå med statslåneräntan plus en procent. Men samtidigt konstaterar han att företags möjligheter att bokföringstekniskt sänka lönsamheten genom löneuttag, internhyror, internlån etcetera är så stora att en vinstnivåbegränsning blir "ett slag i luften".

Stefan Löfven har gjort några avmätta markeringar om att han inte vill ta bort valfriheten i välfärden. Skulle förslagen från LO:s arbetsgrupp (S har en egen som leds av Carin Jämtin) bli verklighet betyder ju det i praktiken det motsatta.

Det vore dåligt för bland annat Kommunals medlemmar om de bara fick en arbetsgivare att välja på. Det var därför som Kommunals ordförande Annelie Nordström nyligen sade: ”Jag tror inte på non profit. Hur man än vänder och vrider på det så behöver alla verksamheter, oavsett hur de drivs, gå med ett visst överskott för att utvecklas."