Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljuset vann över regnet

Det var länge osäkert om det skulle bli någon ljuskväll vid Lången eftersom regnet aldrig ville ge sig.
Men till slut sprack himlen upp en aning och månen hjälpte till att lysa upp kvällen.

Långshyttans brukshistoriska förening arrangerade i lördags kväll sin sjätte ljuskväll.

– Det har varit ganska mycket folk här trots väderleken, berättar Margareta Dahlberg. Det ringde till och med folk från Hofors och Storvik och ville veta om det skulle bli av.

Uppskattningsvis 200 personer kom till Gustafsnäsviken för att tända en marschall, ta en fika, lyssna på Dala Husby dragspelsklubb och umgås.

– Det är så mysigt här i Långshyttan, säger Marie Berner från Nacka. Ofta när vi åker upp, är det någon form av arrangemang för gemenskapen i byn.

Marie kommer tillsammans med dottern Sabine och sambon Rolf Wallander - var och varannan helg.

– Min mamma Conni har ett hus i Långsbyn och vi tycker om att vara här, säger Rolf.

Lars-Göran och Anita Lindström fick sälja mycket korv - 100 stycken ungefär. Monica och Jan-Olof Carlsson kokade 80 koppar kaffe men kunde säkerligen ha sålt 100 de också.

– Förra året gick det åt 40 koppar så jag trodde jag kokat alldeles för många i år, säger Monica. Synd att det inte räckte till alla.

Margareta Dahlberg passade på att sälja två kartonger med marschaller för Rädda Barnens räkning - 72 stycken totalt.

– De gick åt direkt. De flesta tände sina ljus här på stranden, säger hon och pekar på en lång rad marschaller som lyser upp i sanden. Vinsten går till Världens Barn som börjar snart.

Marschaller lyste även ute på sjön. Det är Stig Dahlbergs som tillverkat små flottar av frigolit, trä och annat flytmaterial. Skenet från alla dessa speglade sig vackert i sjön.

Det gjorde även månen som pressade sig igenom molntäcket och gjorde kvällen nästan trolsk.