Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljusare utsikter för jaktskytteklubben

Vattnet är ute ur husen och tre av fyra maskiner är i gång, så nu ser framtiden lite ljusare ut för Nyhammar-Saxhyttans Jaktskytteklubb.
– Vi har haft en kärnpunkt som har jobbat mycket hårt och vi har kommit mycket längre än vi trott, säger klubbens kassör Stefan Eriksson.

Vid skjutbanan i Nyhammar är det omkring 400 personer som tar sina jägarexamensprov varje år. Det är högsäsong, men verksamheten är fortfarande lagd på is. För som tidningen tidigare berättat blev större delen av området på omkring 12 000 kvadratmeter täckt av vatten när dammarna brast och merparten av Norrbåon tog en ny strömfåra rakt igenom jaktskytteklubbens anläggning för ett par veckor sedan.

Då var det med stor oro som klubbens medlemmar tänkte på framtiden. I dag är det, enligt Stefan Eriksson, förhållandevis bra. Klubbens Ingemar Andersson var tidigt på plats och fixade till så att vägen blev körbar och sedan dess har han varit där varenda dag med grävskopa och traktor. Andra klubbmedlemmar har arbetat med byggnader och maskiner, som används vd skjutbanorna.

– Så vi har fått ut vattnet ur alla byggnader i alla fall.

Dessutom har tre av fyra maskinerier vid skjutbanan plockats isär, torkats och satts ihop och det visar sig otroligt nog att de fungerar.

– Vi har faktiskt fått i gång alla maskiner utom lerduvekastaren. Det var en lättnad, säger Stefan Eriksson och tillägger att han ska plocka isär den med.

Det var just maskinerna som skulle ha kunnat bidra till de största kostnaderna för klubben.

– Många tusen kronor sparade där och de som har ställt upp har gjort det mycket bra. Efter omständigheterna har vi väl klarat oss bra.

När frågan om vem som bär ansvaret kommer på tal säger Stefan Eriksson:

– Det viktigaste för oss är att få i gång grejerna. Vi kan inte stå här och rulla tummarna och fundera på vem som är ansvarig.

Klubben avvaktar helt enkelt och ser tills utredningen är klar. Men oavsett vem eller vad som bär skulden för översvämningen hoppas de att Vb Energi på något sätt kan hjälpa dem att göra i ordning vägen i alla fall.

Om det skulle visa sig att det var naturens krafter som orsakade allt blir det jobbigt för skytteklubben ett tag framöver.

– Då blir det lite kärvt åt oss. Vi överlever nog det också men det blir på "vatten och bröd" i några år. Klubbhuset det blir väl en rejäl smäll, men det får vi väl arbeta med inne i vinter. Nu är det viktiga att vi har fått maskinerna att fungera. Målsättningen är ju att öppna så tidigt som möjligt.

Skjutbanan är nära nog klar att användas, menar Stefan Eriksson, som tror att åtminstone 80 procent av verksamheten ska vara i gång om ett par veckor.

– I alla fall om vi fortsätter jobba så här hårt.