Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ljus i tråden i Flötningen

Det har tagit lång tid, men äntligen syns ljuset i slutet av den nedgrävda tunnel som härbärgerar den nya fiberkabeln till Storbo och Flötningen. Den 19 juni ska det hela invigas när fjällbyarna kopplas ihop med omvärlden, men redan nu fungerar systemet.

Det skulle vara klart i höstas, sedan till jul och därefter under vintern, men nu är allt äntligen klart. Under tisdagen kopplades de sista delarna ihop.

– Det har varit en stor efterfrågan på utrustning med långa leveranstider, men nu är allt igång i Storbo och Flötningen, säger Henrik Olsson på Kringdata som haft uppdraget åt kommunen, fiberföreningen och leverantören Open universe.

– Nu är det upp till kunderna att beställa de tjänster de önskar.

– Avtalen som först strulade är lösta. Det som har fördröjt det hela är de boxar som behövs i fastigheterna, men de är nu installerade, säger Agne Fredriksson, som är ordfröande i den lilla förening som ska koppla ihop världen med Flötningen och Storbo.

Den 19 juni är det meningen att allt ska vara klart för invigning.

– Det här handlar om ett samarbete med länsstyrelse, kommun och vår förening så vi har bjudit in landshövdingen till invigningen, säger Agne.

– Vad jag kan se så skulle det vara första gången en landshövding besöker byarna. Så det vore trevligt om vi kunde få visa upp vår bygd och det värde som en fungerande fiberuppkoppling har, säger Agne.

Flötningen-Storbo blir först av Älvdalens utbyar att kopplas upp med fiber. På tur står Särna, där det plöjs kabel för fullt och därefter Gröveldalen och Gördalen-Mörkret.

– Nu har vi samma kvalitet som i storstäder, kan vi kan alla, säger Agne Fredriksson.