Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig lek med snöskotrar

Annons

Magnusson är Dalarnas representant för snöskoterfrågor i det nationella fjällsäkerhetsrådet.

Nu har han på Västerdalälven i södra Lima observerat hur snöskoteråkare kört rakt över öppet vatten på flera ställen.

– Detta är ett ofog som förr eller senare kommer att gå på tok. Det kan rentav sluta i dödsolycka. Dels kan det gå snett för den som medvetet försöker åka på vattnet och dels kan man lura någon annan att följa spåret i tron att det är säkert, men plötsligt far man rätt ner i en öppen vak med stor risk att drunkna, säger Lars-Axel Magnusson.

Det är inte första gången som det här farliga skoteråkandet kan observeras i Lima. Det var lika förra vintern. Men Lima är heller inte unikt i sammanhanget. Över hela skoter-Sverige finns det våghalsar som tycker att det är spännande att i hög fart köra över öppna vakar.

– Det måste gå fort och då är det också risk att man kan få ett kast på skotern, en skida som skär snett, eller motorn lägger av, och så är olyckan framme.

– Ett skoterspår mot en öppen vak är också bedrägligt mot andra skoteråkare, om det är dålig sikt, mörkt eller för den som inte är så känd på platsen. Det kanske är en kompis, eller någon som är på utflykt med barn i skoterpulkan som följer spåret och för sent upptäcker att spåret leder ut i vattnet.

Magnusson konstaterar att det är speciellt farligt att hamna i det iskalla vattnet i ett strömmande vattendrag. Där hinner man inte mycket förrän man dragits ner under isen.

Under åren 2004–2006 omkom 29 personer i snöskoterolyckor. Tolv av dem drunknade. Hittills i år har minst fyra personer drunknat sedan de kört genom isen med snöskoter.

– Det är en tragisk olycksstatistik, som vi alla har ett ansvar för att hålla nere. Man ska vara rädd om både sig själv och sina medmänniskor. Framför allt måste vi skoterförare hjälpas åt att hålla efter varandras framfart, ta hänsyn och följa de regler som gäller. Snöskoteråkningen är ingen självklarhet, säger Lars-Axel Magnusson.

ANDERS MOJANIS
anders.mojanis@daltid.se

Mer läsning

Annons