Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livlig verksamhet i Ungdomens Hus

Ungdomssamordnare Anne-Marie Fröjdh och ungdomskonsulent Ann-Sofie Sund är optimistiska inför höstens och vinterns verksamhet i Ungdomens Hus.
– Vi har haft en jätteökning av antalet ungdomar som sökt sig hit. Nu senast hade vi en planeringsträff och där var det 25 ungdomar som anmält att de vill vara med i styrelsen.

Vid planeringsträffen medverkade Jonas Östberg, Studieförbundet Vuxenskolan, och informerade om ämnet "Vad är folkbildning?". Ungdomarna själva hade förberett frågor till kommunalrådet Marie Olsson.

– Frågorna var kanske lite överraskande för henne. De handlade inte om mer pengar till Ungdomens Hus, utan mer om busskommunikationer, dåliga vägar i Orsa, skolan och möjligheten för ungdomar att göra mindre jobb, typ springsjas, för att tjäna egna pengar, säger Anne-Marie Fröjdh.

Ungdomens Hus har som tidigare öppet onsdag, fredag och lördag. En ny het är att man nu också kommer att ha öppet några timmar under söndagen då ungdomarna själva har ansvaret för verksamheten.

– Onsdagarna ska ägnas åt något tema där man lär sig något nytt. Högst på ungdomarnas lista är sexualkunskap, läxhjälp, att lära sig tvätta och att lära sig hantera pengar, berättar Ann-Sofie Sund.

Fredagen ska vara en myskväll med önskemålet att lära känna varandra bättre. Lördagarna blir ungdomarnas egen fixardag där de har möjlighet att genomföra egna projekt.

– Vår målsättning med verksamheten i Ungdomens hus är att "Hitta på, lära sig och att ta ansvar". Speciellt söndagen blir en sådan dag. Ungdomarna själva vill att man då ska ta det lugnt. Till exempel med sykväller eller att läsa läxor.

En söndag har man redan hunnit med. Då var det en kille som tog ansvaret för en grupp på 16 ungdomar som åkte till Mora och spelade paintball. Enligt uppgift var det ett helt lyckat arrangemang.

Nu är det upp till ungdomarna själva att komma med idéer för söndagsverksamheterna framöver.

– Tanken är att vi ska komma i gång med den verksamheten så fort som möjligt.