Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Livets steg på Dalarnas museum

Vad har en studentfest i Uppsala gemensamt med Apacheflickors soluppgångsdans?
Fotograf Lars Dafgård får svar på frågan i Anders Rymans fotoutställning som lyckas binda ihop världen i sin skildring av övergångsriter.

Annons

Livet börjar i sydvästra Etiopien, en flicka välkomnas till världen. Där startar också Orsafotografen Anders Rymans utställning, Livets steg.

I en serie med 55 bilder visar Ryman övergångsriter från olika delar av världen. Från studentfest i Uppsala till manlig initiation i Sydafrika. Ryman har bjudits in och fått förtroende att närvara och dokumentera människor i livets viktiga faser.

Under sju år har Ryman rest runt i världen och jobbat med projektet, ett projekt som började med ett ettårigt antropologiskt fältarbete i Samoa. Där arbetade han med att kartlägga byns organisation och muntliga historia. På Samoa fängslades han av allt det som för honom var annorlunda, men han såg också det som förenar, att vi människor i grunden är väldigt lika.

I arbetet med den Samoanska kulturen blev kameran ett viktigt verktyg och bilderna väckte stort intresse hemma i Sverige. De akademiska studierna lades åt sidan och fotografin tog allt mer plats. Efter att ha rest i drygt sju år har Anders Ryman lyckats dokumentera ett trettiotal livscykelriter från olika kulturer i alla befolkade världsdelar. Utställningen visar starka och avklädda bilder på pojkar i sena tonåren som blivit omskurna, med små bandage på könsorganen. Bilder på Samer i Norge som konfirmerar sig. Apacheflickor som fått sin första menstruation och går igenom en fyra dagar lång soluppgångsdans. Heta, renande bad för en förstföderska i Mikronesien. Där hett vatten kastas på kvinnan för att rena kroppen och att tvätta ur livmodern.

Allt fotografrat med tydlig närvarokänsla.

Bildserien avslutas som den börjar, med en födsel i Etiopien. Ryman skildrar galekanaceremonin. Där välsignas ett spädbarn av en äldre man som sprejar barnet med kaffe ur sin egen mun. En rit för att föräldrarna ska återuppta sin sexuella relation och sätta fler barn till världen. Livet fortsätter.