Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Live-TV: Reporter blir mjölkbonde för en dag

När många mjölkgårdar läggs ned i Dalarna så går Ingesbo gård mot strömmen. Med 107 nötkreatur på gården ser man det som sin uppgift att hålla svensk matproduktion vid liv. DT livesände från gården under 12 timmar. Vi fick se kalvfödsel i direktsändning. Kofösning på kilometerlånga landsbygdsvägar, och mycket annat som händer på en vanlig svensk bondgård 2015.

TÄVLING: Döp DT-kalven som föddes i direktsändning

I en unik 12 timmar lång direktsänd live-tv med start 06.30 fredag morgon får ni följa med när DT testar på livet som mjölkbonde på paret Gunnar Eriksson och Traute Lindenthals gård.

TV: Agnes föder en kalv i direktsändning

Korna råmar nere vid sjön utanför paret Gunnar Eriksson och Traute Lindenthals gård i Ingelsbo utanför Garpenberg. Det är dags för korna att lämna hagen och komma in i ladugården för att mjölkas. På gården finns 107 nötkreatur, varav 25 är mjölkkor.

TV: Bonden Gunnar Eriksson om mjölkkrisen och det låga mjölkpriset

– Vi tycker om att hålla på med kor och jag har alltid vetat sen jag var liten att jag skulle bli bonde. Som sjuåring gjorde jag debut i traktorn, säger Gunnar Eriksson och skrattar.

Vid millenniumskiftet fanns det 444 mjölkgårdar i Dalarna. 2014 fanns 90 gårdar kvar.

Gunnar Eriksson är 11 generationen på gården och hoppas att en av hans döttrar vill ta över verksamheten.

– Vi ser det som en uppgift för framtiden att fortsätta med mjölkproduktionen. Det går inte att bara köpa mat från andra länder. Vi behöver en svensk matproduktion, säger Traute Lindenthal.

TV: Här dricker reportern färsk spenvarm mjölk

I en unik 12 timmar lång direktsänd live-tv-sändning med start 06.30 fredag morgon kommer ni kunna följa när DT är mjölkbonde för en dag. Givetvis kommer ni få se när reportern testar på att mjölka kor och leka med gårdens fyra kattungar.

– Ni kommer få vara med när vi hämtar hem djur till gården som står på sommarbete några kilometer bort. Reporten ska få testa på att märka kalvar och mycket mer. Det är roligt att ni vill visa vår vardag, säger Gunnar Eriksson innan han måste hoppa in i traktorn för att fortsätta jobba.

TV: Bonden Gunnar Eriksson svarar på frågor om jordbrukets miljöpåverkan…

TV: Här sjunger DT:s reporter för kalvarna