Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liv och rörelse på Runndagarna

Det är en sömnig förmiddag. Runn ligger blank och grå. Det är en sådan dag då man gärna ligger och drar sig länge i sängen, men Slussen är redan fylld av falubor. De strömmar till öar, uddar och bryggor för att se starten av Poker Runn som går klockan elva.

Långt borta under kraftledningarna samlas ett trettiotal båtar. De surrar runt ett tag, för att sedan gemensamt ge sig iväg en vrålande rivstart. På däcket till en husbåt sitter fyra killar och fikar.

– Senare tänkte vi cykla iväg och titta på ner båtar, komma lite närmare, säger Jesper Larsson.

Taxibåten tuffar in till Hälsingårdsbryggan. Vid ratten sitter Pontus Norlinder och sonen Kasper är hoppilandkalle. Taxibåten har funnits på Runn sedan 2007 och är en gammal polisbåt från 1978.

– Till vardags jobbar jag på kustbevakningen, och så har jag kört Slussbruden sedan starten 1989. Den här har jag kört då och då, säger Pontus Norlinder.

Till tonerna av Beach Boys står ett svensexa-gäng på Roxnäs Udde och erbjuder förbipasserande att delta i en chiptävling. Tre små bollar ska in i nätet och vinnaren tar hem potten som är en näve guldtior.

– I morse fick den blivande brudgummen hotellfrukost i det gröna och efter det fick han prova Bodybalance som MåBättre har haft här ute, säger Lars Sahlström.

Att det är en väldigt snäll svensexa håller han med om.

– Svensexan ska vara en bra dag som man ska komma ihåg och inte skämmas för, säger han.

Längre ut på udden sicksackar en vivelvind mellan en rad blå koner. Det är Jonna Bäckström, 10 år, tätt följd av pappa Lars Bäckström som är SM-mästare i inlines på bana och maraton.

– Jonna är bland Sveriges tio bästa i sin åldersgrupp på skridskor, och bland de fem bästa på inlines, säger Sven Olsson som är ungdomsansvarig på Dala Active Skating.

I slänten är det härlig stämning. Där sitter hela familjen Ernst-Gundersen. Picknicken är planerade sedan två veckor tillbaka och på filten finns rulltårta, champange och baugetter uppdukat.

– Det är riktigt skönt ute, vi trodde att det skulle bli kallt. Men man får vara glad för det lilla, säger Bibi Gundersen och skrattar.

Det börjar närma sig lunchtid och ute i Staberg är det bilkö in till båtklubben. Folk står på bord och spejar med kikare, dricker rosévin och kopplar på det längsta objektivet på kamerahuset. Ett muller växer i fjärran, och snart kör Poker Runn-båtarna in till hamn. Applåder, jubel - och så tittar solen fram bakom molnen.