Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Litet plus för Vansbrohem

Bokslutet för Vansbrohem visar ett litet plus på sista raden för 2011. Det handlar om sammantaget 547 000 kronor.
– Det är förhållandevis hyggligt och lite bättre än året innan, säger Jörgen Israelsson, vd i Vansbrohem.
En av förklaringarna ligger i att Migrationsverket hyrt tio lägenheter i Nås.

Överskottet kommer att försvinna in i en balanserad förlust sedan tidigare år och den är efter 2011-års bokslut på 6,2 miljoner kronor.

– Det är viktigt att vi kan beta av den så vi blir lite mindre känsliga för om det skulle komma några riktigt stora kostnader, då är det inte bra att han gamla underskott i bagaget, förklarar Israelsson.

Antalet outhyrda lägenheter har minskat något under verksamhetsåret, från 32 till 28 och mycket av detta ligger i att Migrationsverket hyrt tio lägenheter i Nås. Annars ligger de outhyrda lägenheterna på samma nivå som tidigare år, undantaget Äppelbo där det under 2010 inte fanns något tomt, men under 2011 var fem lägenheter tomma.

– Vi har noterat att antalet vakanser i Dala-Järna ökat under senare delen av detta år, men vi vet inte om det bara handlar om tillfälligheter, det får vi se när det gått lite tid, men vi ska vara medvetna om att vi bor i en avfolkningsbygd, säger Jörgen Israelsson.

Även om många hyresgäster upplever det som att det inte görs något åt fastigheterna i Vansbrohems bestånd, så är det så att 400000 kronor las under 2011 mer på underhåll än året innan, sammantaget 5,2 miljoner kronor.

– Vi har ett enormt behov av att genomföra renoveringar, men det är ekonomin som styr det hela och då finns det inte mer att renovera för, konstaterar Israelsson.

Stigande räntor gjorde att de finansiella kostnaderna ökade med 700000 kronor under 2011 och nu hoppas Israelsson att toppen är nådd och räntorna ska sjunka igen, vilket skulle göra mycket för dessa kostnader, pengar som kan användas till annat.

– Samtidigt tappar vi i finansiella intäkter, men även om det skulle ske en halvering, så handlar det inte om mer än cirka 100000 kronor.

Inför innevarande år finns det en prognos i bolaget som pekar mot ett plus även då. Dels för att avtalet med Migrationsverket har löpt under hela året och dels på grund av sjunkande räntor.

– Det är för tidigt att dra några stora växlar på det ännu, men det ser hyggligt ut, summerar Israelsson.