Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten majoritet för höstlov i Malung

Totalt sett blev resultatet i det uppmärksammade höstlovsvalet att en liten majoritet av eleverna i Malung-Sälen vill byta till höstlov.

Men resultatet är tvetydigt då grundskolan har en majoritet för älglov, framför allt vid Centralskolan i Malung.

– Valet ska vara rådgivande inför vårt beslut. Vi ska nu ta upp och bereda frågan om höstlovets placering nästa år. Beslutet ska sedan också förankras fackligt innan vi går till beslut, säger Sofia Söderström (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Totalt var det 731 elever i grundskolans årskurser 6–9 samt gymnasiet som hade möjlighet att rösta i höstlovsvalet. 599 röstade.

Av det totala resultatet kan man utläsa:

294 elever (49,1 procent) vill ha höstlov vecka 44

269 elever (44,9 procent) vill ha älgjaktslov i oktober.

36 elever (5,9 procent) hade ingen åsikt.

Sett ur ett genusperspektiv så är det en större majoritet av tjejer som vill ha höstlov, 52,3 procent mot 41,5 procent för älglov. Bland killar är det helt jämnt med 47,7 procent för höstlov mot 46,4 procent av för älglov.

Den största skillnaden är dock mellan gymnasiet och grundskolan.

En klar majoritet av gymnasieeleverna, 62,2 procent, röstade för höstlov, men bara 31,7 procent för älglov. En förklaring till detta kan vara att många gymnasieelever är inflyttade och vill kunna åka hem och träffa höstlovslediga syskon och kompisar.

I grundskolorna, både i Malung och i Lima-Sälen, var det majoritet för älgjaktslov.

I Ungärde Lima röstade 46.9 procent för höstlov mot 49,2 procent för älgjaktslov.

I Centralskolan Malung var det klar övervikt för älglovet. Här röstade 37,8 procent för höstlov och 55,2 procent för älgjaktslov.

Redan kommande vecka ska barn- och utbildningsnämnden börja bereda frågan om nästa års lovvecka på hösten.

Så värst mycket klokare blev man förmodligen inte av valutgången, i och med att resultatet blev så pass jämnt och att det dessutom är så olika mellan grundskola och gymnasium.

I grundskoleklasserna, som röstade, deltog 369 elever i valet med en ganska klar majoritet för älglov.

I gymnasiet röstade 230 elever varav en klar majoritet för höstlov...