Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Liten folkfest då Sollerömacken invigdes

Strålande sol, gratis korv och fika och även någon som passade på att tanka bilen. Så såg det ut då Sollerömacken invigdes i lördags förmiddag. Många Solleröbor var med så det blev en liten trevlig folkfest.

– Fantastiskt roligt och kul för bygden, sa Lars Westlien och stoppade i sig en varm korv.

Bosse Andersson som är ordförande i sockenföreningen konstaterade att vägen varit lång och tidskrävande. Föreningens kassör Rune Bäck sa att oljebolagens vinstintressen drabbat boende på landsbygden.

– Här på Sollerön fanns två mackar. Då sista macken stängde började vi fantisera om att etablera en bensinmack på ön 2009.

– Vi har haft fin kontakt med Ryssafolk och Gesundabor och fått bra respons från folk häromkring, förklarade Bosse Andersson.

Cirka 600 personer har köpt andelar för 742 000 kronor. Det är inte bara ortsbor utan också en del fritidshusägare och sådana som jagar här som satsat pengar på macken som kostat cirka 1,9 miljoner kronor.

Från Länsstyrelsens och vattenregleringen kommer bidrag på 565 000 kronor och från sockenföreningen och vindkraften 400 000 kronor. Ett banklån på 300 000 kronor finns också med i kalkylerna.

– Vi har ekonomin i hamn nu och det är skönt, säger Bosse Andersson.

Sockenföreningen ska lämna över anläggningen till Sollerö Petroleum AB som ska driva den. Johan Eriksson är ordförande i det bolaget.

Dalviks kvarn som levererar bränslet till macken ska reglera bränslepriset en gång i veckan.

– Vi kan inte fara med priserna som en jojo efter priserna i Mora, säger Rune Bäck.

Då Bosse Andersson och Ninna Lundin klippt banden blev Dick Eriksson den förste att tanka efter invigningen. Han fyllde på 29,97 liter i sin Land Rover.

– Skitbra, jag är glad åt macken, sa han.