Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Listiga skator i mänsklig skepnad

/

Annons

Några sitter på behörigt avstånd och väntar på sin tur. Andra som är morskare, mer ettriga, tränger sig fram och tar för sig.

Men även de tuffa kan få maka på sig. Det finns andra som är större och har mer makt. Får de för sig att vara först i kön så blir de med en självklar auktoritet först i kön. Övriga göre sig icke besvär.

Att studera fåglarnas beteende vid fröautomaterna är som att se oss själva i koncentrat. Rangordningen är tydlig. De små är visserligen många, men har inte mycket att sätta emot när de starkare vill ha sitt vid kött- eller frögrytorna.

Sedan har vi dem som är ännu större, men alltför stora för att kunna ta för sig direkt vid serveringen. De försöker, men ställer då mest till allmän oreda. I stället spatserar de arrogant omkring på marken och tar rätt på allt som de små i sin iver tappat.

Måhända ser de klumpiga ut i luften med sina frenetiskt flaxande vingar. Lika osmidiga ter de sig på marken sitt klumpiga jämfotahoppande när de motvilligt försöker springa. Men skenet av att de svartvita och blåskimrande individerna skulle vara korkade individer, bedrar. Nyfiket ser och hör de allt. De är smarta överlevare som vet att dra nytta av alla situationer. Och de situationerna uppstår oftast i människans närhet.

Om de skränande skatorna i sin tur har några naturliga fiender vet jag inte. Sådant kan Peter och de andra fågelkännarna bättre. Men jag vet att skatorna finns även i mänskliga skepnader, precis som de allra minsta och även de lite större arterna gör.

Och nog känner vi igen våra skator på päl... fjädrarna. De som alltid dyker upp och utnyttjar situationen för sin egen vinning. Skulle någon råka komma i vägen så använder de sin kraft eller list och vänder oftast situationen till sin fördel.

En del har valt den politiska banan och kommit högt upp i hierarkin. Några har valt andra karriärvägar mot toppen. Vissa har nöjt sig med att verka i vän- och grannkretsen. Deras namn är upp till var och en av er läsare att fylla i.

Men de otaligt många små kan, med tanke på sin överlägsna numerär, utgöra en kraft så stor att skator och andra större arter skulle få problem. Om de små så begrep och verkligen ville.

För de skulle kunna. Bland dem finns solister av högsta rang; individer klädda i de ljuvligaste färger, sångare som fyller luften med de vackraste av melodier och lite senare anländer flygare av yttersta världsklass.

Kunde de enas skulle skatorna få en match. I stället sitter de snällt och väntar på sin tur som aldrig kommer serverad av sig själv.

Mer läsning

Annons