Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lista: Orterna i Dalarna som drabbas när Telias nät skrotas

Telia jobbar för fullt med att riva delar av sitt gamla telefonnät med kopparledningar. Dessa ska nu plockas ned och istället ersättas med mobilt telefoni. Skuggarvet i Falun, Rexbo i Leksand, Dalstuga i Rättvik och Malingsbo i Smedjebacken är bara fyra av drygt 1 000 småorter som drabbas.

För dig som pluskund: Här är kommunikationer ett lotteri – med små vinstchanser

Under 2016 och 2017 släcker Telia ner delar av det traditionella nätet - som formellt ägs av deras dotterbolag Skanova.

Det gamla kopparnätet klarar helt enkelt inte längre av att leverera den kvalitet som fiber- och mobilnät gör, konstaterar de. Dessutom är det svårt att underhålla och drar pengar för bolaget.

Enligt Expressen har hitills cirka 10 000 accesser – inte liktydigt med abonnenter eftersom det även kan beröra en del företag som har flera ingående ledningar till en växel – fått sina ledningar riva och telefonstationer skrotade.

Den vanliga kopparnätsanslutna telefonen ersätts med en speciell mobil telefon – så kallad "Mobil hemtelefoni" – en variant på mobiltelefon med en basenhet och telefon.

Fördelen med dessa är enligt Telia att mottagaren/sändaren är förstärkt så att den även tar svaga signaler som en vanlig mobiltelefon kanske inte fångar upp.

Abbonenterna "får" den nya telefonen i samband med övergången. Förändringen syns även i plånboken. Den nya lösningen kostar 99 kronor i månaden jämfört med 165 kronor i det gamla systemet. Även bredband blir billigare jämfört med nuvarande ADSL.

När rivningen nu går vidare är det i första hand de mindre orterna som drabbas. Totalt berörs 1061 stycken småorter runtom i Sverige, rapporterar Expressen.

Bland dem hittar man 55 orter i Dalarna. Rättvik tillhör Fas 1 och är alltså först ut. Där försvinner telefonnätet på åtta orter senast den 31 maj.

Sedan följer sju orter i Vansbro under Fas 3. Där släcks alltså det traditionella nätet ner den 30 september.

För tio orter i Malung-Sälens kommun sker bytet senast den 30 november och för Falun, Leksand, Smedjebacken och Älvdalen under april och maj 2018.

Här är orterna i Dalarna som drabbas:

Rättvik (Fas 1): Östbjörka, Håven, Dalstuga, Dalbyn, Dalfors, Mårtanberg, Dådran och Finnabacka.

Vansbro (Fas 2): Kroktorp, Tretjärn, Västerfallet, Lindesnäs, Närsjö, Sågen och Vakern.

Malung-Sälen (Fas 3): Husvallsgölen, Löten, Tyngsjö, Öjesjön, Avradsberg, Gräsheden, Sörsjön, Östra Näsberget, Andersviksberg och Lisskogsåsen.

Leksand (Fas 4): Kilen, Rexbo, Skeberg, Rälta

Falun (Fas 4): Vintjärn, Björsberg, Rog, Svartnäs, Bergsgården, Björkboda, Skuggarvet, Bingsjö, Lumsheden och Isala.

Smedjebacken (Fas 4): Malingsbo, Viksberg, Finnbo, Kolpebo och Nyfors

Älvdalen (Fas 4): Särnaheden, Älvdals Lövnäs, Mörkret, Storsätern, Bunris, Drevdagen, Evertsberg, Nornäs, Storfjäten, Sågliden, Flötningen och Gränjesvålen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android