Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lissjul i Tällberg

I helgen kunde Tällberg presentera en för byn ny typ av julmarknad–Lissjul.
– För första gången har vi kunnat samla hela Tällbergs näringsliv, det är kul, säger Hans Jensen, sekreterare i Välkommen till Tällberg.
Långväga gäster från Kina besökte marknaden.

Sju hotell, 16 butiker, konstgallerier och företagare har tillsammans gått ihop och skapat marknaden som går under namnet Lissjul. Byborna bidrog till att höja stämningen med att tända marschaller som gav ett värmande sken i hela byn under lördagen då det kom flest besökare.

– Alla hotellen var fullbelagda, det är omkring 800 till 1000 personer och så kom det besökare från Leksand och Rättvik. Vi har aldrig tidigare haft så mycket folk på julmarknaden. Vissa butiker mäktade inte med att ta emot alla besökare, säger Hans Jensen.

Att klä byns stora julgran med stora röda kulor var en uppskattad aktivitet för barnen med föräldrar. En skylift fanns på plats för ändamålet.

Under söndagen var det mera avslaget vad gäller antalet besökare, men bland som söndagsbesökarna fanns det i stället mycket långväga gäster, nämligen en grupp kinesiska studerande.

– Det är vård- och omsorg på Vux i Borlänge och VBU i Ludvika som tagit emot gäststudenter från Wuhan. Vi har åkt runt i Tällberg och de har fått besöka svenska familjer, säger Annica Palm-Härdig som lotsade gruppen tillsammans med kollegan Yvonne Nygårds.

När DT träffade dem hade gruppen just smakat på glögg, julmust och pepparkakor. Pepparkakorna och glöggen fick godkänt medan det rådde delade meningar kring musten.

– Vi har aldrig sett så mycket snö, säger Bubbly och Huzik med stora leenden.

När DT frågar om de träffat tomten än ser de förvånade ut. "Den där tjocka gubben med skägg som delar ut julklappar".

– Ah, nej honom har vi inte sett, säger Bubbly.