Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: Vilket yrke ska en rasist få ha? Inte busschaufför, tydligen

En busschaufför i Dalarna stängdes nyligen av från sitt jobb, efter att ha pekats ut som rasist.

Ojdå, tänker du kanske, så han körde heilande förbi alla hållplatser där det stod mörkhyade resenärer och väntade? Eller vad har hänt?

Faktiskt ingenting.

Men Dalatrafik fick nys om att han på sin privata Facebooksida hade delat artiklar från hatsajter och dragit invandringsfientliga skämt.

Det gjorde vd:n Conny Strand orolig att busschaufförens politiska åsikter på något sätt skulle skapa rasistisk "stämning" på bussen i framtiden.

Genom sociala medier delar vi numera mer personlig information om oss själva än någonsin. Men det har inte skapat större utrymme för privatlivet. Istället har offentligheten svällt.

Människor förväntas i allt större utsträckning vara goda representanter för sina arbetsgivare dygnet runt.

Det finns ett tydligt allmänintresse i att journalister avslöjar exempelvis politiker som låtsas tycka en sak och sedan säger något helt annat mellan skål och vägg.

Men av vilket skäl "granskas" småföretagare, läkare, folk med helt vanliga yrken? Publiceringarna av namn och bild på icke-offentliga personer med misshagliga åsikter påminner faktiskt mest av allt om en modern skampåle. Utvecklingen är mycket obehaglig.

För några år sedan fick en förskollärare sparken efter att hans chef via Facebook upptäckt att han på sin lediga tid burit en mössa med påskriften PORN STAR. Han var, enligt chefen, "en jättebra barnskötare", men det spelade ingen roll.

Så vilket yrke ska en person med töntig mössa egentligen få ha? Eller någon som är homofob, och tycker att kvinnans plats är i hemmet? Eller som gillar att besöka swingersklubbar? Och vad ska den som är rasist få jobba med?

Efter utredning kan busschauffören nu återvända till sin tjänst. Men Dalatrafik tycks ha fått blodad tand. Conny Strand säger att avstängningen var riktig och att samma sak kan komma att ske igen.

Dalatrafik begriper alltså fortfarande inte att så länge folk sköter de uppgifter de har betalt för, så har arbetsgivaren inte med deras fritid att göra. Det är ju helt otroligt.

…

LÄS MER: Busschaufför delade inlägg från hatsajt – nu stängs han av

LÄS MER: Avstängd bussförare tillbaka i tjänst