Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Vad det står i Bibeln är irrelevant för barnmorskors arbetsbeskrivning

Ni vet Ellinor Grimmark? Överallt ser jag henne beskrivas som barnmorskan som inte vill utföra aborter, men det är ju helt fel.

För det första utför barnmorskor inte aborter. Däremot tillhandahåller de abortpiller som kvinnor sedan själva tar och sväljer. Barnmorskornas huvudsakliga uppgift är att innan och efteråt ta hand om de patienter som avslutar en graviditet. Men det vill alltså inte Ellinor Grimmark.

Det är dessutom inte bara abortrelaterad vård hon vägrar. Hon vill för det andra heller inte medverka till att kvinnor får preventivmedel som kopparspiral.

Detta kommer oftast bort när man pratar om abortmotståndare. De menar att livet uppstår i befruktningsögonblicket, och att allt som innebär ens en minimal risk för att stöta ut ett redan befruktat ägg är mord.

"Det finns klara tydliga tecken genom hela Bibeln. I Bibeln står mycket om att man är utvald redan i moderslivet", förtydligar Ellinor Grimmark i en gammal intervju med Aftonbladet.

Nej, det här handlar inte om just Ellinor Grimmarks inbillade rätt att få jobba på Disneyversionen av en kvinnomottagning, där arbetsdagen består av att lyfta nyfödda bebisar mot himlen medan en kör sjunger Circle of Life.

Det resonemanget är vad hon åsyftar när hon hävdar att hon måste ha rätt att hålla sitt samvete rent. Och som hon ser det diskriminerar hennes tilltänkta arbetsgivare den kristna tron genom att inte ge henne jobb.

Det är dock inte diskriminering att endast anställa personer som vill utföra arbetsuppgifterna de får betalt för. Det har en rad svenska instanser påpekat, nu senast Arbetsdomstolen som också är den sista juridiska utposten här innan saken blir en fråga för Europadomstolen.

Nederlaget på hemmaplan har gjort Ellinor Grimmark oerhört besviken på det svenska rättsväsendet, säger hon till Sveriges radio. Hennes juridiska ombud, aktivisten Ruth Nordström, är desto mer hoppfull. Hon säger att de redan från början vetat att det skulle bli såhär.

Målet är i stället att driva ärendet upp i Europadomstolen, och på så vis försöka få till ett beslut som tvingar den redan hårt ansträngda förlossningsvården att anställa sådana som Ellinor Grimmark – vilket i praktiken förstås även skulle försvåra för kvinnor som behöver tidsakut hjälp som abort.

De som betalar miljonkostnaderna för rättsprocessandet är den amerikanska fundamentalistiskt kristna lobby som helt enkelt inte vill att kvinnor ska få göra abort alls.

Det är meningslöst att försöka kampanja om den egentliga sakfrågan i Sverige, även om idoga försök gjorts under flera decennier och med tydligt amerikanskinspirerad skräckpropagandaretorik:

Bioreklamer om hur abort stoppar ett hjärta som slår, demonstrationer där barn som är för små för att ens kunna läsa håller upp skyltar där de tackar sina föräldrar för att de inte mördat dem, lastbilar som tapetserats med blodiga bilder av aborterade foster och krypkörs fram och tillbaka genom Almedalens folkstim.

Inget av detta har gett utdelning.

Tvärtom. I det sekulära, feministiska Sverige är stödet för en generös aborträtt fortsatt mycket stark. Att kvinnor ska slippa tvingas till nio månaders graviditet och ett livslångt föräldraskap anses helt enkelt viktigare än att knappt skönjbara cellklumpar ska få utvecklas till människor.

Därför försöker de religiösa fundamentalisterna i stället nu stoppa aborter fulvägen.

EU-konventionen om samvetsfrihet, som det ivrigt hänvisas till, säger visserligen att alla måste få leva i enlighet med sina religiösa och moraliska principer. Vad abortmotståndarna aldrig nämner är dock att det även uttryckligen står att den friheten är underordnad andra personers fri- och rättigheter, inklusive rätten till vård.

Med andra ord är svenska kvinnors lagliga rätt att förebygga och avsluta graviditeter ovillkorlig.

Man kan ju därtill lägga att den som befinner sig i ett redan utsatt läge som patient även bör förskonas funderingar på om den hjälp hon ber om är kontroversiell. Om vissa av de anställda som går förbi i korridoren vet precis vad hon är där för, och har valt bort att hjälpa henne eftersom de tycker att hon är en mörderska.

Varför måste jag ens påpeka det här? I grunden handlar problemet om den överdrivna hänsyn som visas just religionen. Den har getts en särställning som med rätta skulle ses som helt bisarr om det gällde vilket annat ideologiskt eller kulturellt uttryck som helst.

Gränsdragningen är i sig mycket enkel: Alla har rätt att hysa vilka föreställningar de vill, så länge de inte går ut över andra. De har alltså inte rätt att kräva att få anställningar när det är uppenbart att de inte tänker utföra arbetsuppgifterna som ingår, eller rentav vill sabotera.

Så kräv inte att få bli Moderaternas partiledare om du är kommunist.

Sök inte anställning på en thaikiosk om din rasbiologiska övertygelse får dig att bryta ihop över all snabbmat som inte är sillamackor.

Och utbilda dig inte till barnmorska för skattebetalarnas pengar om du är för religiös för att vilja hjälpa kvinnor med det de enligt lag har rätt till.