Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lisa Magnusson: Sverige har inte flest våldtäkter i världen, det är bara rasistisk propaganda

Alla kan göra fel ibland. Men invandrarfientliga, så kallade "alternativa medier" manipulerar fakta och snedvrider sin rapportering så systematiskt att det faktiskt inte ens kan kallas journalistik. De är reportrar på samma sätt som sminkförsäljare i vita rockar är läkare, det vill säga inte alls: De har bara lånat formen för att stjäla åt sig en legitimitet som de i själva verket helt saknar.

Det senaste exemplet är den desinformationsfilm om Sverige som just nu sprids av den globala, muslimfientliga tankesmedjan Gatestone Institute. "Sweden's Migrant Rape Epidemic" heter filmen. Den handlar om att invandringen i Sverige har lett till en våldtäktsepidemi.

Klipp på "reportern" Ingrid Carlqvist som står i ett försommarvackert Skåne och berättar att hennes familj har bott på platsen sedan urminnes tider varvas med grafer baserade på FN:s statistik, uppgifter om att antalet våldtäkter har ökat med 1500 procent, och påståenden om att vissa områden i Sverige numera styrs av sharialagar.

Frilansskribenten Staffan Landin har redan gett filmen en duktig omgång faktasmisk på Twitter. Men just själva grundpåståendet, att Sverige har flest våldtäkter i världen, återkommer gång på gång i invandrarfientliga, "alternativa medier". Därför är det värt att bemöta detta närmare.

För det stämmer att vi ligger mycket högt i statistiken. Men siffrorna visar till att börja med inte antalet våldtäkter, utan hur många sexbrott som har polisanmälts. Det är en viktig skillnad, inte minst för att kvinnor i jämställda länder överlag är mer benägna att anmäla sexuellt våld.

Dessutom skiljer sig just Sverige från andra länder både vad gäller vad som kallas för våldtäkt, och hur våldtäkter räknas.

Om en kvinna går in på en polisstation i Indien och säger att hennes man har haft sex med henne mot hennes vilja varje dag i ett helt år skulle ingen ens ta upp en anmälan, eftersom våldtäkt inom äktenskapet är lagligt där. Om en kvinna däremot går in på en polisstation i Sverige och säger samma sak skulle detta registreras som 365 separata brott. Till skillnad från andra länder tar Sverige även upp en anmälan om någon till exempel tror sig ha blivit våldtagen, men var för full för att minnas vad som hände.

Det finns med andra ord goda skäl till att FN uttryckligen säger att ländernas brottsstatistik inte kan jämföras. Sydafrika pekas annars ofta ut som ett av de absolut värsta länderna när det gäller våldtäkt, men precis som många andra länder har de inte lämnat någon anmälningsstatistik till FN, och räknas alltså inte ens i rankningen. Det är därför svårt att veta hur den verkliga listordningen skulle se ut.

Ett kan man dock veta säkert, och det är att Sverige inte är det land som har flest våldtäkter. Det enda skälet till att "alternativa medier" ändå envist fortsätter att hävda detta är att de vill skapa en känsla av att invandrare – och i synnerhet då muslimer – är omoraliska, kriminella, farliga; att deras existens är ett hot mot hela landet. Det är inte journalistik, utan rasistisk propaganda.

…

LÄS MER: Staffan Landin punkterar påståendena i desinformationsfilmen "Sweden's Migrant Rape Epidemic"