Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: Peter Hultqvist borde verkligen ha vetat bättre

Egen härd är guld värd. Särskilt för somliga.

Vad är det egentligen med politikerna och deras omdöme när det gäller lägenhetsaffärer? Gång på gång blir de påkomna med att ha tillskansat sig bostad på diverse tveksamma, ibland direkt oetiska, sätt.

Alla minns vi väl avslöjandet om att dåvarande justitieminister Laila Freivalds köpt en hyreslägenhet i centrala Stockholm, långt under marknadsvärdet dessutom.

Miljontals kronor sparade hon på detta klipp. Detta samtidigt som hennes parti, Socialdemokraterna, kampanjade mot utförsäljningen av allmännyttan.

Även det moderata socialborgarrådet Ulf Kristersson nätverkade till sig ett bra centralt boende till fyndpris, till på köpet i en lägenhet som egentligen skulle användas av sjuka och utsatta kvinnor.

Förra månaden blev den socialdemokratiska utrikesministern Margot Wallström föremål för misstanke om mutbrott sedan det uppdagades att hon fått en lägenhet av Kommunal. Den brottsutredningen pågår ju fortfarande.

I samma veva visade det sig att hennes partikamrat, försvarsministern och Borlängesonen Peter Hultqvist, har fått bostad i en fastighet som enligt stadgarna är till för elever vid Försvarshögskolan, och detta till en hyra som är hälften så låg som det normala.

Risken för jävsituation är uppenbar – särskilt som det har framkommit att Peter Hultqvists departement samtidigt utsåg en general ur fastighetsstiftelsen till försvarsattaché i Washington, och att denna stiftelse dessutom är inbegripen i en tvist som kan komma att avgöras av regeringen.

Centerpartiet har nu anmält saken till Konstitutionsutskottet. Man ska förstås inte föregripa denna granskning, men oavsett om Peter Hultqvist brutit mot några regler har han visat synnerligen dåligt omdöme.

Han borde veta bättre. Hela hans yrkesliv har förberett honom på att veta bättre än såhär.

Inte bara har han haft olika tunga förtroendeuppdrag inom politiken i många, många år, vilket torde ha lärt honom vad man kan och inte kan göra som politiker. Han är dessutom vice ordförande i HSB Dalarnas styrelse, och därmed väl förtrogen med hur uthyrningsregler och styrelsestadgar fungerar.

Dessutom har han varit både journalist på Dala-Demokraten, ledarskribent på Norrländska Socialdemokraten och därefter chefredaktör för Socialdemokraternas tidskrift Aktuellt i politiken.

Om inte annat borde han som gammal tidningsman därför ha frågat sig: Kan det här verka konstigt på något sätt? Hur skulle det se ut om detta hamnade i tidningen?

I det här fallet blev rubriken General gav Hultqvist hyresavtal – fick toppjobb i USA.