Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: Mobilskadade foster och chemtrails – riksdagsmannen slösar resurser på rent hittepå

Jan Lindholm heter den miljöpartist som har representerat Dalarna i riksdagen de senaste 12 åren – faktiskt är han den dalapolitiker som varit med längst av alla. Han sitter i Socialutskottet och är även ordförande i Nordiska rådets kontrollkommitté.

Vid en första anblick framstår han som en typisk miljöpartistisk slitvarg - partimedlem sedan starten, och med ett stort engagemang i energifrågor. I samband med kärnkraftsomröstningen folkbildade han genom utställningen Skogen är jordens hud. Därpå följde många års oförtröttlig kommunpolitik om avfallshantering, parker och trafikplanering innan han slutligen kom in i riksdagen.

I SVT:s guide sade han inför förra valet att hans hjärtefrågor är klimatpolitik, bostadsfrågor och energipolitik. Han glömde dock nämna sin fallenhet för konspirationsteorier.

Jan Lindholm har bland annat försökt förmå den tidigare justitieministern att lägga sig i polisarbetet med Palmemordet, eftersom han vill följa upp två borttappade spår. Han vill även öppna för möjligheten att okända makter kanske flygbesprutar ut gift, så kallade chemtrails, i syfte att kontrollera vädret och människors sinnen. Hårdast driver han emellertid frågan om att elektromagnetisk strålning är så farlig att vanliga armbandsur kan utgöra en hälsofara, och att myndigheterna mörkar detta.

Redan 2004 började han trevande försöka utvidga Miljöbalksbegreppet "försiktighetsprincipen" till att även gälla elektromagnetisk strålning: "För mig är digitala signaler dagens DDT-fråga". Trots ideliga avslag har han därefter fortsatt lämna in motion efter motion på samma tema.

Bevisbördan ligger förstås på honom själv. Men varifrån kommer hans "alternativa" uppgifter om att även knappt mätbar elektromagnetisk strålning ger upphov till nervskador, att trådlöst internet orsakar adhd hos foster och att 20 procent av alla unga lider av "hamp (huvudvärk av mobilprat)"? Det är svårt att veta.

Han är snål med exakta källor, men hänvisar bland annat till den "oberoende gruppen Powerwatch", enligt egen uppgift bildad 1988 av aktivister som bland annat är övertygade om att amerikansk militär riktat strålning i låg dos mot deras demonstrationer. Två gånger har Jan Lindholm även begärt att riksdagens utredningstjänst ska inhämta fakta om chemtrails åt honom.

Den första utredningen var lika grundlig som i alla andra ärenden, och landade i att inget tyder på att chemtrails existerar. Den andra förfrågningen lämnade utredningstjänsten därhän. Men Jan Lindholm ger sig inte. Så sent som för några dagar sedan pratade han återigen chemtrails, denna gång i en intervju med DT. Vanligen är han dock inte så förtjust i att diskutera sådant i media.

"Jag behöver inte förklara någonting", sade han när P4 Dalarna i vintras undrade över detta att han massmejlat hela riksdagen en länk till en UFO-sajt som beskriver "maktspelet" bakom genmodifierade grödor. Kritik avfärdar han med att folk bara är ute efter att "kasta skit". Och Strålskyddsmyndigheten, Socialstyrelsen och forskningsvärlden är korrumperade, så deras bedömningar är inte heller att lita på.

Den som betraktar saken så är förstås inte intresserad av påpekanden som att chemtrailsteorin helt saknar belägg, eller – för den delen – att en sammanställning av 46 vetenskapliga studier som har gjorts kring elöverkänslighet visar att de drabbades symtom inte är kopplade till elektromagnetisk strålning.

Det är så sorgligt, alltsammans. De resurser som Jan Lindholm upptar med sina ounderbyggda teorier hade ju kunnat läggas på åtgärder som vi vet faktiskt har effekt, förslagsvis i någon av de frågor som han lovade sina väljare att fokusera på: klimatpolitik, bostadsfrågor och energipolitik. Eller varför inte folkhälsa?

För symtomen människor beskriver – yrsel, hjärtklappning, andningssvårigheter, smärtor – är verkliga, alldeles oavsett. Deras lidande är verkligt. En del är så desperata att de isolerar sig ute i skogen. Jan Lindholm har själv beskrivit en person som svimmar bara en joggare med iphone passerar förbi på håll.

Särskilt kvinnor avfärdas inte sällan – helt ovetenskapligt – av vården som simulanter och hypokondriker; sveda, värk och bränn-kärringar. De prioriteras systematiskt bort och får sämre behandling, visade en kartläggning av Sveriges Kommuner och Landsting för några år sedan. Tänk om han istället kunde strida för deras rätt till vård?

Jan Lindholm lever uppenbarligen i tron att illasinnade makter ständigt försöker föra oss bakom ljuset. En ännu läskigare, men även rätt hoppfull, teori som inte tycks ha föresvävat honom är att världen inte styrs av dolda agendor; att det inte finns någon stor konspiration. Att det faktiskt är vi vanliga dödliga, inte minst folkvalda beslutsfattare som Jan Lindholm själv, som avgör hur samhället ska se ut.

…

JAN LINDHOLM SVARAR: Det är vetenskapsfientligt att inte lyssna på larmen om elektromagnetisk strålning

LÄS MER: Han vill utreda mordmyt

LÄS MER: Jan Lindholm slår tillbaka kritiken från Carl-Oskar Bohlin

LÄS MER: Lindholm lät utreda kritisk teori

LÄS MER: Idiopathic environmental intolerance attributed to electromagnetic fields (formerly 'electromagnetic hypersensitivity'): An updated systematic review of provocation studies

LÄS MER: Sagt och gjort av Jan Lindholm (MP) i riksdagen

LÄS MER: Ska riksdagens utredningstjänst verkligen springa på konspirationsteorier?