Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LISA MAGNUSSON: Jag ber om ursäkt, Kommunal

Förra veckan skrev jag om två nyinvandrade läkare som i väntan på sina svenska legitimationer jobbar som undersköterskor här i Dalarna, och hur fackorganisationen Kommunal försöker få dem båda sparkade med motiveringen att de inte har rätt kompetens.

Detta trots att de alltså båda är utbildade läkare och därför högst kvalificerade att jobba inom vården. Trots att undersköterska inte är en skyddad titel, och att många läkarstudenter extraknäcker inom detta yrke utan att Kommunal någonsin sagt ett ord om det. Trots att det dessutom råder så stor brist på undersköterskor i länet att vissa avdelningar kan komma att tvingas stänga.

Att Kommunal försöker bli av med dessa två läkare är en gåta, menade jag. Nu verkar den gåtan äntligen ha fått ett svar. I en skrivelse till Landstinget motiverar sig nämligen facket med att endast den med rätt utbildning ska få jobba som undersköterska. Och vad räknar då facket som rätt utbildning? Jo, "Omvårdnadsprogrammet". Varken mer eller mindre.

Omvårdnadsprogrammet är alltså den gymnasieutbildning som ersatte vårdlinjen i mitten av 90-talet och som sedan gjordes om till vård- och omsorgsprogrammet år 2011. Det fackliga motståndet mot de två invandrade läkarna handlar alltså inte om någon sorts ogenomtänkt protektionism, som jag antydde sist. Det är bara det att Kommunal är så radikala att endast folk som utbildats under åren 1994-2011 är att räkna som riktiga undersköterskor i deras ögon.

Jag ber om ursäkt för mina förhastade slutsatser, Kommunal. Nu återstår bara att meddela alla de fackmedlemmar som har gått vårdlinjen och vård- och omsorgsprogrammet, eller som inte har någon formell utbildning över huvud taget. Det kommer bli ett drygt arbete. Det är många personer vi talar om, vars medlemsavgifter nu alltså ska gå till en intensiv lobbykampanj för att göra dem själva arbetslösa.

Kampen fortsätter.

…

LÄS MER: Gåta! Varför försöker Kommunal få bort specialistläkarna?

LÄS MER: Brist på undersköterskor i Dalarna: "Timvikarier räcker bara två år till"

LÄS MER: Kommunal vill hindra nyanlända läkare att jobba som svenska undersköterskor